Lencsevégen a kulturális örökség

2010. december 14. 14:32 - nemzetikonyvtar

Az olasz világörökség százötven éve képekben

150 év
44 UNESCO Világörökségi helyszín
200 fotográfia

A Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület - együttműködve az Olasz Köztársaság Kulturális Javak és Tevékenységek Minisztériumával, a Központi Nyilvántartó és Dokumentációs Intézetével, az UNESCO-val, a Budapesti Olasz Kultúrintézettel és az Országos Széchényi Könyvtárral - a Budavári Palota pazar környezetében nagyszabású fotókiállítást szervezett “A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG LENCSEVÉGEN – Az olasz világörökség százötven éve képekben”.következő címmel. A tárlat 2011. január 29-ig várja Olaszország szerelmeseit.

A kiállítás 2010. december 11-i megnyitóján megjelent és beszédet mondott:
Dr. Giuseppe Monsone Gebauer – Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke
Őexc. Juliusz Janusz – címzetes caorle-i érsek, Apostoli Nuncius, a Szentszék magyarországi nagykövete
Szőcs Géza – Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára megnyitó beszéde
Dr. habil. Kálnoki-Gyöngyössy Márton – Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális helyettes államtitkára
Dr. Sajó Andrea – Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója
Prof. Szabó Győző – Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület főigazgatója, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója (1999-2003)
Czene András – Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója

A kiállítás lehetővé teszi a látogatóknak, hogy a képek segítségével körutazást tegyenek a szépséges Olaszországban az Alpoktól Szicíliáig, végigjárja eközben az UNESCO által világörökségi listára felvett 44 helyszínt, mindezt egy olyan történelmi és kortárs képválogatás segítségével, amely Olaszország százötven éves időszakát öleli fel. Ezzel a budapesti kiállítással a Polis Egyesület emléket kíván állítani Olaszország egyesítésének 2011-ben esedékes 150 éves évfordulójának. A képek a XIX. Század ötvenes éveiben készült felvételektől a sztereoszkópiáig, a korabeli képeslapoktól a légifotókig és a legutóbbi idők során készített digitális felvételekig terjednek.

A Polis egy olasz-magyar kulturális egyesület, mert legfőbb érdeklődési területe a két ország kulturális kapcsolatai. Az egyesület második éve működik, létrehozásának kezdeményezője Dr. Giuseppe Monsone Gebauer. Az egyesületet egy triász vezeti, elnöke a harmincesztendős Dr. Giuseppe Monsone Gebauer, főigazgatója Prof. Szabó Győző, míg tudományos igazgatója és szervezője Erminio Raiteri professzor.
A Polis non-profit egyesület, egyetlen fillér állami támogatás nélkül működik, tagjai önkéntesként végzik munkájukat. Az egyesület 24 hónap alatt 9 helyszínen 63 eseményt szervezett, amelyet 2200 látogattak. A Polis Nemzetközi Kulturális Egyesületet 15-en alapították, ma több, mint 200 pártoló tagja van, többségében fiatalok, például olyanok, akiknek az egyesület biztosított ösztöndíj lehetőséget olasz egyetemeken.
A mostani kiállítás megnyitása a Polis második gálaestjének keretében történt. Giuseppe Monsone nevével ellentétben olasz-magyar származású, hiszen édesanyja magyar, édesapja pedig szicíliai. Különféle neves olasz cégek magyarországi képviselője, de kulturális érdeklődését és ambícióit kielégítendő hozta létre a főképpen fiatalokból álló szervezetet. Polis igyekszik támogatni a különféle kulturális kezdeményezéseket, nemrégiben például hozzájárult két kiadvány megjelentetéséhez: az egyik a Helikon nevű folyóirat legutóbbi száma, amely az európai futurizmussal foglalkozik, és támogatta a magyar nyelv olasz eredetű szavainak összegyűjtését is.
Az egyesületnek rengeteg rendezvénye van, és büszke arra, hogy az események számában felveszi a versenyt a Budapesti Olasz Kultúrintézettel. Természetesen nem az intézettől független, hiszen a kultúrintézet épületében működő olasz kávézót működteti. A kávéházban rendszeresek az Erménio Raiterio professzor által kezdeményezett beszélgetések. A Polis második gálaestjét az Országos Széchényi Könyvtárban rendezte, az előző évihez képest csökkentett költségvetéssel, mert a felét a vörösiszap katasztrófa áldozatainak megsegítésére fordították. Dr. Giuseppe Monsone Gebauer egyfelől származása, másfelől érdeklődése miatt szerette volna létrehozni az egyesületet. Eleinte úgy gondolta, hogy a Polis csupán egy remek hobbi lesz, amely hetente egy órát vesz majd igénybe, ám két év után határozottan látszik, hogy az egyesület már nem hobbi, hanem immár komoly szervezet.
Az egyesület neve a görög városállamokat idézi, amely a demokrácia és a kultúra legkorábbi színhelye. A polisz főtere az agora volt, az egyesület agorája az Olasz Kultúrintézetben működő Polis Kulturális Kávézó, amely a főváros jelentős kulturális találkozóhelyévé nőtte ki magát. Az elnök hisz abban, hogy az Európai Unióban már létezik egy új kulturális diplomácia, hiszen szerinte a régi, hagyományos állami intézmények a legtöbb esetben már nem tudnak lépést tartani az új Európa tempójával. Dr. Giuseppe Monsone Gebauer úgy látja, hogy öt-hat év múlva a Polis-hoz hasonló független, dinamikus, fenntartható civil kezdeményezéseké a jövő. A Polis Egyesület jövő évi eseményeit ama gondolat köré szervezi, hogy mit jelent ma európai polgárnak lenni.

Bóka B. László sajtóreferens

 

"Lencsevégen a kulturális örökség" - kiállítás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr332515367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása