Cseh Tamás archívumából

2011. január 13. 09:49 - nemzetikonyvtar

Különleges köszöntésre invitál mindenkit Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere január 14-én délután 4-től a Vízivárosba, a Kossuth-díjas Cseh Tamás dalainak születési helyszínére.
A rendezvény egyik, érdeklődéssel várt, programját a Cseh Tamás gyűjteményünkben található amatőr felvételekből a Történeti Interjúk Tárának munkatársai állították össze.

BEREMÉNYI GÉZA – CSEH TAMÁS
DALOK
2011. január 14-én – először és utoljára Víziváros, Iskola utca 28.

17 óra Temesvár, Gyergyószentmiklós koncert előtti próba és előadás Cseh Tamás és Másik János (részletek) 1994. október 6-8.

17 óra 35 perc Katona József Színház Levél nővéremnek 2. Cseh Tamás és Másik János (részletek) 1994. március 11.

18 óra 34 perc Kolozsvár Cseh Tamás, Mártha István, Novák János (részletek) 1990. február 24.

20 óra 15 perc Az Egyetemi Színpad búcsúestje (részletek) Cseh Tamás és Novák János 1991. április 29.

20 óra 35 perc Veszprém A telihold dalai (részletek) 1996.

Tegnap sajtótájékoztatón mutattuk be a készülő Cseh Tamás archívumot, folyamatosan beszámolunk az egyedülálló gyűjtésről:

 

A 2009-ben elhunyt Cseh Tamás dalainak keletkezés-történetéhez kapcsolódó tárgyi emlékekből, írásos, képi, film- és hangdokumentumokból álló archívum gyűjtésébe kezdett az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója felidézte, hogy Cseh Tamást személyes kapcsolat fűzte a nemzeti könyvtárhoz, hiszen a Századunk című sorozat moderátoraként rendszeresen megfordult az intézményben.

A digitalizált anyag alkalmas lesz akár akadémiai színvonalú kutatásra, bizonyos részei pedig publikálásra is. A Bereményi Géza, Császár Bíró Éva (Cseh Tamás felesége) és mások közreműködésével zajló gyűjtő- és előkészítő munka évekig eltart majd, és közben folyamatosan tervezzük kiadványok megjelentetését - mondta Hanák Gábor, a könyvtár történeti interjútárának címzetes igazgatója, a gyűjtés főszervezője egy szerdai sajtótájékoztatón. MTI

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr172580601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása