2010-es mérleg, tervek a jövőre - könyvtár K2 kísérleti műhely

2011. január 25. 11:18 - nemzetikonyvtar

A TÁMOP 3.2.4-08/2-2009-0002 OSZK pályázati program keretében virtuális kutatócsoport alakult 2010 márciusában. Mától a kísérleti műhely blogbejegyzéseit is közöljük.

Üdvözlet az olvasónak az újévben. A hosszú hallgatásnak az oka elsősorban az volt, hogy le kellett zárni adminisztratív értelemben is az előző évet, ami után újra nekiláthatunk az érdemi munkának. A tavalyi év legfontosabb eredménye az elindulás, a kísérleti műhely feladatának kijelölése, illetve az arculatának a kialakítása volt. Szakmai tanácsadó testületünk, és a nagyon sok önkéntes segítségével ez maradéktalanul sikerült.

Visszajelzések alapján a nagyközönség leginkább a szakmai napjainkra figyelt fel. Hat szakmai napot rendeztünk, amelyeken összesen kb. 260 fő vett részt. Az informatikus kollégák tájékoztatása szerint ennél is többen voltak azok, akik távolról, az interneten keresztül követték az előadásokat. A hat napon összesen 28 előadás, illetve tutoriál hangzott el.

Folyamatosan nyomon követtük a szakirodalom legfrissebb eredményeit. Referátumok közzétételével felhívtuk a figyelmet olyan könyvtár-technológiával kapcsolatos írásokra, amelyek segíthetik a könyvtárosokat a napi munkájuk színvonalasabbá, eredményesebbé tételében.

Több sikeres együttműködést indítottunk. A WikiMédia Alapítvánnyal egyeztetve elindítottuk a Wikipédia projektünket, amelyben kb. 30 önkéntes vállalta, hogy könyvtári témájú szócikkek írásával elkészíti az online enciklopédia Könyvtárportálját.

Szintén gyümölcsöző együttműködés indult az MKE FITT szekciójával. Elindítottuk az első kísérleti 23 dolog tanfolyamot, amelyben kb. 20 fő vesz részt. A tanfolyam, és a szakmai napok méltó kiegészítését jelentik az oktatóvideók, amelyeket rendszeresen közzétettünk a blogon. Ezeknek a sorát a továbbiakban is folytatni fogjuk. A könyvtár.hu oldalon indítottunk egy Limesurvey, egy Koha és egy DSpace játszóteret, amelyekkel a kísérletező kedvű könyvtárosok figyelmébe ajánlottunk több – szintén a napi munkát megkönnyítő, színvonalasabbé tevő – alkalmazást. Elkészítettünk egy ismertetőt a Netarchive Suite-ről, amelynek segítségével a magyar könyvtárosok számára a webes archívumok kezelését teszi könnyebbé.

Nagy-Britannia Magyarországi Nagykövetséggel indított együttműködés nyomán megnyílik a lehetőség arra, hogy könyvtári vonatkozású fejlesztésekkel foglalkozó brit vállalatok szakmai napokon bemutassák termékeiket. (Figyelem! Naptárakat elő! Az első ilyen rendezvény március 2-án kerül megrendezésre az OSZK-ban.)

A jövőre vonatkozó legfőbb célunk, hogy továbbra is fenntartsuk az elindult fejlesztéseket, a kísérletek sorát, a szakirodalom szemlézését és természetesen a szakmai napokat. Célunk az együttműködések további bővítése, elsősorban a vállalati szférával, a hazai és külföldi könyvtárosképző intézményekkel, valamint minden olyan kísérletező kedvű könyvtárossal, aki önkéntes munkájával hajlandó együttműködni könyvtár-technológiai fejlesztésekben.

Végül szeretnénk mindenkinek megköszönni a segítségét, akik közreműködtek az elindulásban és a 2010-es munkákban. Reméljük a lelkesedés a továbbiakban is kitart.

Tóth Máté

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr152611917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása