Csoportos tárlatvezetések és múzeumpedagógia - tekéből földgömb

2011. február 16. 09:11 - nemzetikonyvtar

2011. február 18-án és március 25-én 11, 13, 15 és 17 órakor tárlatvezetések indulnak a Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig című kiállításunkon. 10 és 16 óra között folyamatosan múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartunk az aulában.

Csoportos belépőjegyek ára (10 fő felett): 400 Ft/fő A múzeumpedagógiai foglalkozások ingyenesek.

Kérjük, hogy a vezetésekre az alábbi emailcímen szíveskedjetek bejelentkezni a csoport létszámának megadásával: szilardi.edina[at]oszk.hu

Országos Széchényi Könyvtár: Füsi Lajos-féle földgömb (1953-54)
Füsi Lajos-féle földgömb (1953-54)

A Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig című kiállítás, az Országos Széchényi Könyvtár és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének közös kiállítása.

A glóbuszok Földünk és a világegyetem megismert képét ábrázolják. A mindenkori föld- és éggömbökön nyomon követhetők Földünk és tágabb világunk földrajzi, illetve csillagászati felfedezésének eredményei, de felismerhető rajtuk az adott kor és hely uralkodó iparművészeti irányzata és színvonala is.

A magyar nyelvű nyomtatott föld- és éggömbök – vagy ahogy a 19. században nálunk nevezték, a „tekék” – elterjedése szoros kapcsolatban volt a népoktatás szélesebb körű kiteljesedésével, majd kötelezővé válásával. E különleges kartográfiai dokumentumok iránti tömeges igényt az iskolai földrajzoktatás minőségének emelése váltotta ki. A közel egyszáz föld- és éggömböt felsorakoztató kiállításunkon szeretnénk az első magyar nyomtatott föld- és éggömböktől a napjainkban kapható művekig elkalauzolni látogatóinkat, kezdve a 19. század első felében készült Elekes-féle földgömböktől egészen a modern technológiával készült darabokig.

Kiállításunkhoz kapcsolódóan föld- és éggömbökkel díszített érméket, bélyegeket és különböző dísztárgyakat is láthatnak.

A kiállítás 2011. április 2-ig keddtől szombatig 10.00–18.00 óra között látható.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr122664693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása