Nincs szükség az internetes újságoknak igazolásra

2011. március 03. 12:20 - nemzetikonyvtar

Végre eldőlt: a folyamatosan frissülő internetes újságok és hírportálok esetében, a nyilvántartásba vételhez ISSN dokumentumazonosító szám nem szükséges. A Nemzeti Média- és Hírközlés Hatóság valamint a Magyar ISSN Nemzeti Központ megállapodásának eredményeképpen nincs szükség egyedi igazolások kiadására.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén február 9-én tette közzé honlapján az internetes sajtótermékek bejelentésére szolgáló nyomtatványát, amely az új médiatörvény 46. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint tartalmazza azt a rubrikát, ahol a portál és internetes újság ISSN azonosítószámát kell a bejelentőnek közölnie, vagy igazolást kell csatolnia arról, hogy a sajtóterméknek nem kell ISSN számmal rendelkeznie.

Az előírás a gyakorlatban annyit jelent, hogy minden bejelentő számára hivatalos igazolást kellett volna kibocsátani, mivel a folyamatosan frissülő internetes forrásokat nem dolgozza fel a Magyar ISSN Nemzeti Központ. Ennek oka igen egyszerűen az ilyen típusú források begyűjtésének, tárolásának, hosszú távú megőrzésének, nemzeti bibliográfiai számbavételének hiánya.

Az ügyfelek megkeresése és a fenti szempontokról való tájékoztatása nyomán az illetékes hatóság is értesült a problémáról, és február 24-én tárgyalóasztalhoz ült a nemzeti könyvtárral. Kompromisszumos megegyezés született: az egyedi igazolásokat egyetlen, általános érvényű igazolással helyettesítjük, amely megfelel mind a törvény követelményeinek, mind a médiahatóságnak.

Az egyezséget követően, az internetes újságot és hírportált nyilvántartásba vetetni szándékozó ügyfelek, akik a törvényi rendelkezés miatt kénytelenek voltak először a Magyar ISSN Nemzeti Központot megkeresni, az alábbi szabványlevelet kapták:

 

"Tisztelt Kiadó!
A távoli hozzáférésű, folyamatosan frissülő internetes források begyűjtésének, tárolásának, hosszú távú megőrzésének, bibliográfiai számbavételének és az így archivált dokumentumok nyilvános szolgáltatásának hiánya a szabványos dokumentumazonosító szám megállapítását és a nemzetközi ISSN nyilvántartásban való közzétételét feleslegessé teszi. Figyelembe véve a nemzeti könyvtár gyűjtőkörét és feldolgozói gyakorlatát, a Magyar ISSN Nemzeti Központ az Ön által megjelölt * http://www. .hu * webhelyen kiadásra/közreadásra kerülő sajtótermék vonatkozásában nem állapít meg ISSN azonosítószámot.
A folyamatosan frissülő internetes újságok és hírportálok esetében, a nyilvántartásba vételhez ISSN dokumentumazonosító szám nem szükséges. A Nemzeti Média- és Hírközlés Hatóság számára a fenti tényt általános érvényességű igazolásban rögzítettük. Megállapodásunk eredményeképpen egyedi igazolások kiadására nincs szükség."

Gazdag Tiborné
Magyar ISSN Nemzeti Központ

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr312706840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása