Hogy kerül a dezideráta a polcra?

2011. május 13. 11:45 - nemzetikonyvtar

Folytatjuk olvasótermi szabadpolcokat bemutató írásunkat. Most azt mondjuk el, hogyan gyarapodik könyvtárunk azonnal forgatható állománya. Többen kérdezték, egyfelől bizonyos könyvek miért hiányoznak a szabadpolcokról, másrészt azt, egy-egy fontos kötet miért kerül csak sokára a rögtön levehetők közé.

A szabadpolcra kerülő könyvekről elvileg a Gyarapítási Osztály dönt, de a Tájékoztató Osztálynak (akárcsak a Különgyűjtemények munkatársainak) hosszú évek óta lehetősége van a szemlézésre, javaslattételre. Ez azt jelenti, hogy minden héten átnézzük a beérkezett kötelespéldányokat, és kijelöljük, hogy melyekből kérünk és melyik olvasóterembe, egy vagy több példányt.

Országos Széchényi Könyvtár: Szabadpolc
Szabadpolc

Több példányra általában a lexikonokból, szótárakból, fontosabb adattárakból van szükségünk. A jelöléseinkből deziderátákat írnak a Gyarapítási Osztály munkatársai, és ha rendelkezésükre áll a megfelelő összeg (azaz rendelkeznek a szabadpolcos állományra elkülönített kerettel), akkor megvásárolják a könyveket.

A dezideráta afféle „kívánságlista”. Először minden könyvről írnak egy ilyet és ha sikerül megvenni, beszerezni, akkor a kívánság valóra válik, céduláját kiveszik a dezideráta-fiókból. Ha nem, akkor sajnos továbbra is csak kívánság marad.
Jelenleg legalább 4-5 ilyen dobozunk van. A szabadpolcos könyveket tehát külön meg kell venni, ezért nem jelennek meg azonnal a polcon az új könyvek. Ez természetesen csak a Magyarországon kiadott könyvekre vonatkozik (a határontúli, magyarul kiadott könyvekből kötelespéldány sincs, pedig sokan tévesen ezt gondolják). A vásárláson kívül még más lehetőség is van a szabadpolc gyarapítására. A nyomdák, kiadók által a kötelespéldányokon felül adott duplumokat is átnézzük, és ezeket a feldolgozás után (kb. 2-3 hét) azonnal kihelyezhetjük a polcra. A harmadik forrás a szerzők által adott ajándékpéldányok, ezeket is rövid időn belül kitesszük a szabadpolcra, ha szükség van olvasótermi példányra. További lehetőség, az említetteken kívül, hogy a kiadók reprográfiai megrendeléseiért nem pénzt kérünk, hanem a megjelenő könyvből kérünk plusz példányt a szabadpolcunkra, vagy korábbi köteteikből állítunk össze egy listát, amivel kiegyenlítik a számlát.

A nemzetközi cserével, vétellel vagy hagyatékból származó külföldi könyveket szintén átnézhetjük és kérhetjük szabadpolcra. Ezek egy kicsit később kerülnek ki a polcra, mint az online katalógusba, ami gyakran és joggal okoz problémát, hiszen a katalógusból úgy tűnik, hogy már a polcon van, mert van jelzete, és olvasótermi irányítása, pedig még meg sem kaptuk…

Sajnos a Magyarországon megjelent könyvekből több fióknyi dezideráta van, ami annak az eredménye, hogy nem állt a könyvtár rendelkezésére vásárlási keret erre a célra. Ezek utólagos beszerzése az anyagi forráson kívül attól is függ, hogy kaphatóak-e még könyvesboltban, vagy van-e a kiadóknak példányuk belőle. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr352898073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása