Ne tűnj el! - Múzeumok Éjszakája

2011. június 19. 11:44 - nemzetikonyvtar

Ne tűnj el! – Interaktív foglalkozások régi és új helymeghatározó eszközökkel

Középkori és legújabb helymeghatározó eszközöket használhatnak kicsik és nagyok 18 órától, június 24-én a Múzeumok Éjszakáján. Mérhettek egy 15. századi eszköz másolatával, a Regiomontanus-féle kvadránssal és megismerhetitek a GPS történetét, használatának rejtelmeit.

Helyszín: Térképtár

Jegyeket már vásárolhattok a beiratkozó pultban! Aki nálunk vált jegyet, ajándék olasz ételkülönlegességgel és egy pohár borral vagy üdítővel várjuk!
2011. június 24. Múzeumok Éjszakája 

Őseink ismeretlen helyen járva gyakran feltehették a kérdést, hogy vajon kellő időben és egyáltalán megérkeznek-e kitűzött céljukhoz, mikor jutnak ismét friss élelemhez és vízhez. Számunkra is ismerősek ezek a félelmek, bár tájékozódásunkat akár műholdas navigáción alapuló eszközök is segítik.
Látogatóinkat játékos formában szeretnénk megismertetni a földrajzi helymeghatározás egykori és mai eszközeivel, valamint azok nehézségeivel.

A földrajzi helymeghatározáshoz két adatra van szüksége az utazónak: földrajzi szélességre és a földrajzi hosszúságra. Programunk során látogatóinknak lehetőséget kínálunk olyan műszermásolatokkal való mérésekre, amelyekről legfeljebb filmekből értesülhetnek, illetve megismerkedhetnek a számos veszélyt is magába hordozó GPS technológiával.

Az éjszakán lehet mérni Jákob-bottal, Regiomantanus-féle nap kvadránssal, triquetummal, amelyet Ptolemaiosz mércéjének is neveztek. Ilyet használtak a Vitéz János alapította Nagyváradi csillagdában 1455 táján



A 18. század legkedveltebb helymeghatározó műszere a szextáns lett.

A ma elterjedt és szívesen használt navigációs GPS eszköz történetébe, használatának rejtelmeibe is bepillanthatunk.

Aki pedig sokkal többet szeretne a helymeghatározás történetéről megtudni, javasoljuk, hogy klikkeljen a csillagászattörténet honlapjára, vagy a Magyar Csillagászati Egyesület oldalára, ahol többek között 2008-as programunkról is találhat összefoglalót.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr342997035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása