Így volt rég! Múzeumok Éjszakája

2011. június 20. 19:03 - nemzetikonyvtar

Így volt rég! – Európa magyarság-képe a XVI-XVII. században. Válogatás az Apponyi-gyűjtemény ritka könyveiből és metszeteiből. 

Régi könyvek, új csillagok. Különleges égi események, csodák és politikai propaganda Magyarországon az újkorban. Kiállítás látható egész éjjel és óránként előadások kezdődnek az Apponyi-teremben. Az első 18.30-kor, az utolsó 1.30-kor.

Helyszín: Apponyi-terem

Jegyeket már vásárolhattok a beiratkozó pultban! Aki nálunk vált jegyet, ajándék olasz ételkülönlegességgel és egy pohár borral vagy üdítővel várjuk!
2011. június 24. Múzeumok Éjszakája 

Összeesküvések, politikai gyilkosságok, jóslatok és csillagok. Ki ölte meg II. Lajos magyar királyt?  Ki volt valójában Hamlet, a dán királyfi? Hogy kerül a 16. századi könyvekbe azonosíthatatlan tárgy képe? Mindezeket megtudhatjátok az Apponyi-gyűjtemény különleges nyomtatványaiból.

Az előadáson megmutatjuk az alábbi két fantasztikus metszetet, amelyek csodás égi jelenségekről tudósítanak a XVI-XVII. századból:


Csodás égi jelenségek Pécsett (1692)



Égi tűz (1556)

A harmadik illusztráció a trónörökös József főherceg - későbbi I. József császár - számára készült tankönyv, amely a XVI–XVII. századi emblematikus irodalom része. Szerzője a kellemeset ötvözte a hasznossal, hiszen a mértankönyv geometriai ábráinak unalmasságát a magyar várak városok és a mindennapi élet illusztrációi ellensúlyozzák.


Burckhard, Anton Erst: Ertz- Herzogliffe Handgriffe des Zirckels und Linials... (1696)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr33000414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása