Linked Heritage videók

2011. július 09. 09:05 - nemzetikonyvtar

Az Országos Széchényi Könyvtár a nyarat sem nyaralással kezdte, hanem a Linked Heritage európai projekt magyar résztvevőjeként a magyar EU elnökséghez kapcsolódóan konferenciára invitálta a projekt tagjait június 22-én, hogy megvitathassák a nagy európai közös elektronikus könyvtári katalógussal, az Europeanaval kapcsolatos aktuális feladatokat.

Bár a konferencia hangulata kissé trópusira sikeredett a nagy meleg miatt, a résztvevőket ez nem akadályozta abban, hogy meghallgassák a kormányzat, az Europeana és az EC képviselőit az előttünk álló feladatokról, illetve beszámolókat kapjanak az egyes munkacsoportok tevékenységéről.

A Linked Heritage projekt célja az Europeana további bővítése illetve a kapcsolt adatok (linked data) technológiája révén az adatok értelmezhetőségének, strukturálásának, a magasabb szintű összefüggések feltárhatóságának elősegítése. A konferencián virtuálisan is részt vehettek az érdeklődők, mivel az előadásokat az NIIF segítségével az interneten keresztül közvetítettük.

A szemantikus weben is egyre hatékonyabb a Nemzeti Könyvtár jelenléte, elektronikus katalógusaink adatai több szinten is részt vettek az Europeana Linked Data kísérletben, így biztosak lehetünk abban, hogy megszerzett tudásunkkal eredményes résztvevői lehetünk a Linked Heritage projektnek is. Az OSZK részvételének egyik szintjéről a http://data.europeana.eu oldalon olvasahttok. A svéd SOCH mellett az OSZK adatait linkelték az Europeana Linked Data változatához:

In addition to the original data harvested by Europeana from its data providers, the data served at data.europeana.eu includes: ()
- links to other Linked Open Data services, which hold information about object that are also served by data.europeana.eu: the Swedish cultural heritage aggregator (SOCH) and the national library of Hungary.
- semantic enrichment done at the Europeana Office, connecting Europeana objects to structured representations of places (using GeoNames) and time periods.

A Linked Heritage konferencia előadásainak archivált változatai elérhetők a Videotóriumban.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr983049440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása