Megnyílt Féner Tamás fotográfus kiállítása

2011. szeptember 19. 13:56 - nemzetikonyvtar

Országos Széchényi Könyvtár: Féner Tamás

A múlt hét csütörtökén, 2011. szeptember 15-én nyílt meg az Országos Széchényi Könyvtár Ereklyeterében a Kossuth-díjas fotográfus, Féner Tamás „Latiatuc feleym zumtuchel” című fotókiállítása, melyet a Diafilm és fotótár vezetője, Csillag Katalin művészettörténész Féner Tamással közösen rendezett.

A tárlat megnyitóján Dr. Sajó Andrea, a könyvtár főigazgatója köszöntötte a szép számmal egybegyűlt vendégeket, akik között hazai művészeti és politikai élet személyiségei is jelen voltak. A főigazgató asszony elmondta, fotókiállítást bárhol lehet tartani, hiszen üres falak mindenütt vannak. Majd így folytatta: „Talán nem minden vendégünk előtt elég ismert, hogy …nekünk – akárcsak a párizsi, vagy a bécsi nemzeti könyvtárnak – van egy speciális gyűjteményünk is, amely a fényképeknek ad otthont. …. Féner Tamás nagyvonalú gesztusának köszönhetően életművének jelentős része ajándékként gyűjteményünkbe került. Aki valamelyest tájékozott a mai műtárgypiacon, az tudja, hogy ez milyen hatalmas értéket jelent nem csak művészeti, hanem az értékbeli gazdagodásban is a könyvtár, s ez által a magyar kultúra, művelődéstörténet, s a magyar művészet számára.”

A könyvtár főigazgatójának köszöntője után Kovalovszky Márta művészettörténész nyitotta meg a kiállítást: „Féner által a képekhez választott irodalmi idézetek mondják el bibliai szövegektől Janus Pannonius versein át egészen Orbán Ottóig. Kép és szöveg dialógusa ezúttal, olyan párbeszéd, amely gyengéden és tapintatosan vezetgeti a nézőt egyre beljebb a hosszabbodó árnyékok birodalmába.”

Képgaléria a megnyitóról:

 

Kisfilm a megnyitóról:

A tárlat 2011. október 22–ig tekinthető meg ingyenesen az Ereklyetérben, a könyvtár nyitvatartási idejében.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr753238337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása