Közösségben élő népek ellenségeskedése

2011. szeptember 21. 21:23 - nemzetikonyvtar

Újabb kaland a kultúra és a tudomány világában

Kalandozások a kultúra és a tudomány világában címmel előadássorozatot indítottunk  a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvánnyal. Első alkalommal, június nyolcadikán a Bauhausról tartott nagy sikerű előadást Makovitzky József professzor.

A szeptember 20-i meleg őszi estén az irodalombarátok gyűltek össze, hogy megismerkedhessenek a kalandos életű erdélyi író, Kemény János Kutyakomédia című művével, amely a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában jelent meg a Kemény János művei sorozat második köteteként. A regény egy féktelen mulatozás közben lelőtt kutya története körül bonyolódik. Felnőtt mese arról, hogyan válhat egy szerencsétlen baleset komoly nemzetiségi ellentétté, hiszen a mulatságos kezdet után az egy közösségben élő népek ellenségeskedésével szembesül az olvasó.

A kötetet Pomogáts Béla irodalomtörténész mutatta be, többek között elmondta Kemény Jánost és életművét még mindig kevesen ismerik Magyarországon. H. Szabó Gyula az írót és az embert méltatta, kiemelve, hogy Kemény János milyen sokat tett az erdélyi magyar kultúráért.

Az est folyamán Györffy Gergely hegedűművész, valamint Turek Belányi Zsuzsa színművész előadását is élvezhették a vendégek, a művésznő a kötetből olvasott fel részleteket: „A fiaztató mögötti kicsi dombon állt az intéző úr. Állát görcsös botjára támasztotta. Vastag, olajszínű bajusza, mint két törött madárszárny lógott lefelé jobbról-balról. Feje kerek volt, az arca puffadt s mivel kövér testét a kurta nyak s a kezdődő púposság elformátlanította, inkább hasonlított beteg rozmárhoz, mint emberi lényhez. De szemében okosság fénye csillogott s tekintete elevenen szaladgált szerte a tavaszi világban. Mintha a természet, amit elsajnált tőle testi gazdagságban, százszorosan akarta volna visszafizetni a szemek életében, az agy elevenségében.”

Képeink  a rendezvényről:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr233244465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása