http://mek.oszk.hu/10000/10000

2011. október 14. 12:43 - nemzetikonyvtar

Ma került fel a Magyar Elektronikus Könyvtárba a tízezredik sorszámú dokumentum: az "Énekek éneke" Károli Gáspár, a Döbrentei-kódex névtelenje, Heltai Gáspár, illetve Bogáti Fazakas Miklós fordításában, Komoróczy Géza utószavával

A 10000. katalogizált tétel nem jelent ugyanennyi letölthető dokumentumot, mert az évek során le is kellett venni egyes könyveket a MEK-ből, illetve vannak olyanok is, amelyek (még) nem kerültek fel, mert hibásak vagy hiányosak. Várhatóan jövő év elején éri majd el a gyűjtemény a tízezres nagyságrendet. A hazai Internet egyik legrégibb és legismertebb szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtár. Kevés olyan szolgáltatás van, amelyik ilyen hosszú idő óta folyamatosan működik az Interneten.



A kötetet Dr. Komoróczy Géza professor emeritus, az ELTE Ókortudományi Intézet Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékének alapítója, egykori tanszékvezetője, jelenlegi oktatója rendezte sajtó alá. Az énekek éneke többször is megjelent az ő gondozásában (1969, 1970), de a MEK-ben való megjelenésre a 3. javított kiadást (M. Helikon, 1980) javasolta és engedélyezte. A digitális változat a MEK Egyesület támogatásával készült.

Komoróczy Géza a Wikipédián: http://hu.wikipedia.org/wiki/Komor%C3%B3czy_G%C3%A9za

Kortárs magyar írók 1945-1997 : Komoróczy Géza http://mek.oszk.hu/00000/00019/html/k/i006993.htm

1994-ben indult a MEK és 1999-től az OSZK keretén belül folytatódott a fejlesztés, gyarapítás. 2004-től kiegészítettük egy e-folyóirat adatbázissal és archívummal az EPA-val - epa.oszk.hu -, 2007-től pedig egy digitális képarchívummal, a DKA-val - dka.oszk.hu.

Az évek során több száz önkéntes segítette a munkánkat, saját állományát digitalizálva két erdélyi könyvtár is (Székelyudvarhely, Csíkszereda) folyamatosan küldi a könyveit, kapunk többek között gyarapodást Hollandiából és Szlovákiából, Somorjából. Önkéntesek és a MEK Egyesület támogatásával igyekszünk konvertálni a könyveket a népszerűbb e-book formátumokra is. A közelmúltban 150 epub-bal gyarapodott az állomány, egy önkéntes segítőtől pedig 300 prc formátumú könyvet kaptunk, amelyek folyamatosan kerülnek fel a közeljövőben a MEK-re.

Valamivel több mint fél Terrabyte adatot találhatunka MEK-ben. Egy könyvből többféle formátumot is szolgáltatunk lehetőség szerint (HTML, WORD, PDF), mostanában egyre több a képként PDF-ben szolgáltatott mű, ezek nagyobbak. A könnyebb letöltés érdekében a nagyobb méretű fájlokat optimalizáljuk, ezért a honlapra már nem túl nagy méretben kerülnek ki. Viszonylag nagyobb helyet foglalnak még az MP3-ban található hangoskönyvek is, jelenleg 185 cím.

A szolgáltatás biztonságát több ún. tükörszerver is biztosítja. Van egy teljes értékű tükrörszerverünk az NIIF kezelésében valamint Kárpátalján, Beregszászon, továbbá ún. proxy szervereink, amelyek csak a kért anyagot tárolják le Romániában, Szlovákiában, valamint Szerbiában. Utóbbi sajnos technikai problémák miatt már nem üzemel.

Napi 50-60.000-en látogatják oldalainkat a két fő szerveren (OSZK, NIIF), a MEK informatikai érettségi tétel. Naponta átlag 800-an használják az akadálymentes felületet is, amelyet főként vakok és csökkentlátók számára fejlesztettünk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr683302581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása