Bravúros nyomozás egy eltűnt könyv ügyében

2012. július 11. 12:05 - nemzetikonyvtar


Fraknói Vilmos Mátyás király élete című munkája 1890-ben, a nagy uralkodó halálának négyszázadik évfordulóján látott napvilágot. A szerző műve kronologikus sorrendben mutatja be az életutat. Máig sokat hivatkozott, így alapvető fontosságúnak nevezhető műről van szó. Nem sokon múlt azonban, hogy eredeti példánya eltűnjön az Országos Széchényi Könyvtárból.

Köztudott, hogy a Széchényi Könyvtár csak olvasótermi használatra adja ki könyveit. Nem volt azonban mindig így. A század első felében még kutatói engedéllyel rendelkező olvasók elvihették könyvtárunkból a könyveket.1916 augusztusában dr. Török István pápai királyi törvényszéki bíró (aki vélhetően azonos a Szinnyei József-féle Magyar Írókban hivatkozott Török Istvánnal ki is kölcsönözte a bevezetőben említett Fraknói-kötetet, azonban sajnálatos módon elveszítette a villamoson utazva (az irattári anyag szerint egészen pontosan a 65. számún). Mikor észrevette a könyv hiányát, azonnal feljelentést tett, s egyúttal a könyvtárat is értesítette. A rendőrség a levelek szerint "gyors, bravúros nyomozás" során (vagy inkább oltári szerencse segítségével? - a szerző) megtalálta a kötetet. A történet azonban nem ért itt véget. Minthogy a feljelentést nem a könyvtár tette, a kötetet többszöri közbenjárásra sem szolgáltatta ki a rendőrség. Ahhoz, hogy visszakerüljön jogos rendeltetési helyére, Török István úrnak kellett Pápáról ismételten Budapestre utaznia, felvenni a kötetet a rendőrségen, aláírni a nyomozás lezárását, majd visszaadni a könyvtárnak. Az egykoron Hung. h. 1996m jelzetű kötet így visszakerült a raktárba. Ma már, rekatalogizálása után 52.387-es jelzeten kérhetik ki az olvasók. A nyomozással kapcsolatos levelezés az Országos Széchényi Könyvtár Irattárának 1916/279-es aktájában található.

Szőts Zoltán Oszkár Retrospektív Feldolgozó Osztály

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr864644139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása