Jókai hármat írt - heti különlegesség

2012. július 21. 08:26 - nemzetikonyvtar

ofk_0821_1342419616.jpg_1287x845

A nyári időszak már a régebbi időkben is többeknél egyet jelentett a vízpartok melletti üdüléssel, a balatoni fürdőzéssel. A 19. század végén, a dualizmus fellendülésének időszakában a balatoni élet is pezsgőbbé vált. 1882-ben alakult meg a Balaton-egylet, mely célul tűzte ki a fürdőélet fellendítését, az idegenforgalom fejlesztését, a balatoni hajózás és vitorlázás népszerűsítését. A neves közéleti szereplőket is tömörítő Balaton-egylet „irodalmi szakosztálya” elnökévé Jókai Mórt választották. A Balaton-egylet zászlóavatójára pedig rövid jelmondatot is kértek az új elnöktől. Az ünnepelt magyar író eleget téve a felkérésnek három változatot is papírra vetett, hogy a Balaton-egylet tagjai a nekik leginkább tetszőt kiválaszthassák.

Nos, kedves Barátaink! Mielőtt elindulnánk a Balatonra, vagy a strandra olvassuk el az OSZK-ban őrzött, három epigrammát tartalmazó itt közölt kéziratot, s fogadjuk meg a benne rejlő bölcsességet: Tihanyban vagy Füreden sétálni, pihenni, a vízben lubickolni csak örömmel, jókedvvel érdemes. Mindenkinek szép nyarat, jó pihenést kívánunk!

(az epigrammák átírása:)

Éljen a honnal a nép! szól üdvriadója Fürednek;
Viszhangozza Tihany: éljen a néppel a hon!
----------------------------------------------------------
Hol hajdan remeték Istent vezekelve imádták
Most öröm és vígság hordja az égbe imánk.
---------------------------------------------------------
Szent föld ez! Multunk sok gyászát zengte e viszhang:
Hadd viszhangozzák bérczei most (majd) örömünk!
-----------------------------------------------------------------

A papírlap szélén pedig ez áll a költő sajátkezű aláírásával: Tessék a három közül választani. Jókai Mór.

Lipthay Endre - Kézirattár

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr544659171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása