„Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?”

2013. szeptember 02. 08:53 - nemzetikonyvtar

Több mint két hónap nyári vakáció után szeptember első munkanapja az iskolakezdés, a tanévnyitó napja. S noha az iskolák, a pedagógusok az előkészületeket már augusztus közepén megkezdték, a diákok és a szüleik pedig már rendszerint megvették a tanszereket – az igazi új kezdet az első tanítási nap, a reményekkel és szorongásokkal teli szorgalmi idő nyitánya, amely egyben jelzi a nyár végét is.

„Könyv, toll, tinta, ceruza,
rontom-bontom,
kezdődik az iskola,
csak aszondom.

Kora reggel rohanás,
rontom-bontom,
nem könnyű a tanulás,
csak aszondom.”

Weöres Sándor: Rongyszőnyeg 98., részlet – In. Uő. Egybegyűjtött írások, II. kötet, Budapest, Magvető, 1975 (Törzsgyűjtemény, szabadpolcos állomány)

„Iskolakönyv, tömb-füzet spirálkötésben itt kapható! Teljesen laposan fekszik! Teljesen kifordítható!” – Madaras László grafikai plakátja 1945 előttről (Plakát- és Kisnyomtatványtár – Digitális Képkönyvtár)

„Szeptemberben nyit az iskola. Van-e szebb a kezdet szépségénél? Mikor a sportpálya salakján a futók lekuporodnak a startvonalra, s vékonyka füstöt eresztve eldördül az indítópisztoly? Szabad a pálya, s ismeretlen!
Sose fogom elfelejteni az új könyvek, az új tanárok, az új tantárgyak keltette bizonytalan izgalmat. Iskolaév kezdetén csaknem mindig verőfényes volt az idő, afféle „megbízható” szeptemberi ragyogás fogadott.
Minden érkező gyerek jelentett valami meglepetést. Volt, aki egyetlen nyáron fejjel magasabbra nőtt, volt, aki szerecsenfeketére barnult, s volt, akin 121éppen az volt a meglepő, hogy semmit se változott. De valami újat mindenki hozott magával: nyári emlékeket, s a viszontlátás örömét.”

Pilinszky János: Veni Sancte… – In. Uő: Publicisztikai írások; szerkesztette, a szöveget gondozta, a jegyzeteket készítette, az utószót írta Hafner Zoltán, Budapest, Osiris Kiadó, 1999. 121. o. (Törzsgyűjtemény, szabadpolcos állomány)

---

„Iskola, iskola,
ki a csoda
jár oda?
A takács, a kovács,
a kőműves meg az ács,
a kardjával odajár
kese lovon a huszár!

Itt tanulta meg az á-t
és a matematikát,
itt tanulta meg az ó-t,
mennyi szálat fon a pók.
Itt tanulta meg az í-t,
hogy a rózsa kivirít,
hogyan írja le az ú-t
s a Dunántúl csupa púp,
pörögtek az ő-k, az ű-k,
mint a fényes köszörűk.”

Gyurkovics Tibor: Iskola-nyitogató, részlet – In. Uő: Gyerekversek, Pomáz, Kráter Műhely Egyesület, 2001 (Törzsgyűjtemény)

Papiros, tanszer és iskolaszer kiállítás Budapesten... – grafikai plakát, 1910 (Plakát- és Kisnyomtatványtár – Digitális Képkönyvtár)

„A szülőnek az iskolakezdés üröm is, öröm is. Öröm, mert végre lesz a gyereknek gazdája a munkás hétköznapokban: nem kell attól félni, hogy napközben elbitangol vagy baleset éri… de ugyanakkor nagy gond a tankönyvek, tanszerek, cipő-ruha, az ilyen-olyan befizetések… a szeptember bizony sok családot lerongyol! A tanuló – még a lustábbja is – némi várakozásteli izgalmat érez: jön-e új tanár, mi történt a nyáron a haverokkal, jobban sikerül-e majd ez az év…? Én visszaemlékszem, élénken, a saját diákkoromra: az ünnepélyes papírboltba-vonulásra, a válogatásra a ceruzák és füzetek között, a bársonypárnába ágyazott körző titokzatos eleganciájára, és a terveimre, mit és hogyan fogok majd csinálni… Alig vártam, hogy a tankönyveket a kezem közé kaparintsam: beleszagoltam a lapokba, a friss nyomdaszag kedvenc, ösztönző illataim közé tartozott…”

Jókai Anna: A várakozás varázsa, részlet – In. Uő: A mérleg nyelve, Budapest, Trikolor, 2006  (Törzsgyűjtemény)

Megrepedt a vadgesztenye kupacsa (Digitális Képkönyvtár)

„Ó hány szeptembert értem eddig ésszel!
a fák alatt sok csilla, barna ékszer:
vadgesztenyék. Mind Afrikát idézik,
a perzselőt! a hűs esők előtt.
Felhőn vet ágyat már az alkonyat
s a fáradt fákra fátylas fény esőz.
Kibomló konttyal jő az édes ősz.”

Radnóti Miklós: Naptár, részlet – Radnóti Miklós Erőltetett menet, válogatott versek (Magyar Elektronikus Könyvtár)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr475488368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása