Egy fantasztikus 10. századi kézirat – Benedictional of St Aethelwold

2014. február 12. 10:25 - nemzetikonyvtar

A British Library egy különleges kézirat teljes anyagát töltötte fel digitalizált kéziratainak honlapjára. A gazdagon díszített pergamenkódex az angolszász kori Anglia egyik legjelentősebb egyházi személyének, Winchester püspökének (963984), a tudós Szent Aethelwoldnak felügyeletével készült a 10. század második felében.

A kódex azokat az áldásokat tartalmazza az egyházi év rendjének megfelelően, amelyeket a pap mondott a szentmisében. Innen liturgikus elnevezése is: benedikcionálé. A benedikcionálékat ritkán díszítették, közülük a legkorábbi díszített példány éppen ez a kódex. A miniátor és a másoló feltehetőleg azonos személy volt, bizonyos Godeman, aki meg is nevezi magát a kódexben. A kódex reprezentatív jellegét mutatja, hogy első lapjaira arannyal írott költemény került, amely a benedikcionalé keletkezését meséli el.

Miniatúradísze az ún. Winchester-stílust képviseli. A zöld, a kék, a viola és az arany sűrű, változatos, mégis harmóniába oldódó kompozíciói, a régi idők vonalvezetését őrző figurális jelenetek rendkívüli esztétikai élménnyel ajándékozzák meg a szemlélőt. Érdemes tehát „fellapozni” a kódex digitális változatát, amely a kódexművészet ritka kincsébe enged bepillantást.

Zsupán Edina
Kézirattár

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr875807450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása