Nevezhetjük csodának, hogy fennmaradt Mátyás egyik olvasmánya?

2014. június 18. 10:25 - nemzetikonyvtar

Hogyan került egy 16. századi kódexre XII. Ince pápa címere? Mátyás király miért nem támogatta a kézirat nyomtatott kiadását? A híres milánói miniátor gyönyörű címlapjával mi történhetett?

A Múzeumok Éjszakáján minden kérdésedre válaszolunk!

Kézirattárunk különleges tárlatán újra látható lesz egy corvina – sok más izgalmas kézzel írott dokumentum mellett. Baptista Mantuanus munkája tűzön és vízen keresztül élte túl az évszázadokat. 

Baptista Mantuanus: Parthenice. Pars I. sive Mariana 1485-1488 között. Milano, Pergamen.

Múzeumok Éjszakája 2014. június 21.
Gyűjteményeink és műhelyeink több mint kétszáz éve őrzői az írott magyar kultúra teljességének. A Múzeumok Éjszakáján nemcsak a gyűjteményeink izgalmas darabjait mutatjuk be, hanem bevezetjük látogatóinkat az ŐRZŐK, a nemzeti könyvtár munkatársainak gyűjtő, konzerváló, tudományos tevékenységébe is. Csatlakozz az eseményhez most!

 A szerző (1516) Szűz Mária életéről szóló munkájának kéziratát Mátyásnak ajánlotta, talán abban a reményben, hogy a király támogatni fogja a nyomtatott kiadást is. Az illuminálás Giovanni Pietro da Birago milánói miniátor munkája. Az architektonikus díszítésű címlap sajnálatosan megrongálódott: elmosódott az aedicula pilasztereinek díszítése, a Madonna-kép fölötti tábla ajánlószövege, s a realisztikus tájképi hátteret is csak nyomokban érzékelhetjük.

Mátyás címerére Antonio Pignatelli, a későbbi XII. Ince pápa címerét festették rá. A szignálatlan kódex miniátora stílusjegyei alapján azonosítható annak a Vatikánban őrzött Pontificalénak a festőjével, amelyet ifj. Vitéz János rendelt meg Mátyás számára, továbbá egy imakönyv festőjével, amelyet Corvin János jegyese, Bianca Maria Sforza anyjának készítettek. Az ismeretlen mestert  egy szignált miniatúra segítségével  Giovanni Pietro da Birago személyében határozták meg a kutatók. A Széchényi Könyvtár 1939-ben vásárolta a kódexet Ernst Lajos antikváriustól.

 A kürenbergi lovag 12. századi verseitől Babits könyvtárszobájának fényéig – az ismeretlenségből, a feledésből, a pusztulásból új életre kelt kincseket mutatunk a Kézirattár gyűjteményéből. A kéziratok őrei, a restaurátorok és a tudósok azon dolgoznak, hogy a művek testét és lelkét megmentsék a falánk idő pusztításától. Tárlatvezetések 19, 20 és 21 órakor, fotókészítési lehetőség Babits Mihály lámpaernyője alatt folyamatosan.
Hol: 6. szint, Corvina-kiállítótermek

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr776339541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása