Könyvgyűjtők bolondériái

2014. június 19. 13:28 - nemzetikonyvtar

Évszázados nyomtatványokat, térképeket, metszeteket mutatnak be a Régi Nyomtatványok Tára munkatársai a régi bibliofil könyvgyűjtők személyes szempontjai szerint az Apponyi teremben 2014. június 21-én.

Minden gyűjtőnek megvolt a maga bolondériája: Apponyi Sándornak Isota de Nogarola és Mohács, Széchényinek Drakula, Jankovichnak az ősnyomtatványok.

Melyek lehettek a fő gyűjtési szempontok? Bűnök? Szenvedélyek? Tiltott könyvek? 

Minden kérdésre válaszolunk a Múzeumok Éjszakáján
Mikor: 18, 19, 20, 21, 22 és 23 órakor. 
Hol: 6. szint, Régi Nyomtatványok Tára, Apponyi-terem. 

Mutatunk pár izgalmas dokumentumot.

Sensuyuent les faictz du chien insaciable du sang chrestien, quel se nomme Lempereur de Turquie... App. H. 1656 1526, Geneva [Colonia, Wigand?] 

Ez a mű a mohácsi vészről és a török hadsereg kegyetlenségéről tudósít. Apponyi Sándor szívesen gyűjtötte a törökellenes csatákat megörökítő röplapokat és metszeteket, így ez a kötet tökéletesen illeszkedik a gróf gyűjtőkörébe. Az érdekességet az jelenti, hogy a mű Kolombusz Kristóf fiának, Ferdinándnak a könyvtárához tartozott egykor. Tudjuk, hogy Ferdinánd a példányt 1535-ben vásárolta Lyonban, azután hosszú ideig eltűnt a kötet a szemünk elől. Az biztos, hogy 1880 körül a könyvtárat megdézsmálták, és ezt a kötetet is eltulajdonították. A benne lévő feljegyzést, amely tanúsítja, hogy Kolumbusz Ferdinánd volt a példány tulajdonosa, kivakarták, de a nyoma ma is látható, sőt ultraviola fényben el is olvasható. Apponyi gróf Pichon bárótól vette meg 1897-ben, egy a báró által megszervezett aukción. 

Múzeumok Éjszakája 2014. június 21. 
Gyűjteményeink és műhelyeink több mint kétszáz éve őrzői az írott magyar kultúra teljességének. A Múzeumok Éjszakáján nemcsak a gyűjteményeink izgalmas darabjait mutatjuk be, hanem bevezetjük látogatóinkat az ŐRZŐK, a nemzeti könyvtár munkatársainak gyűjtő, konzerváló, tudományos tevékenységébe is. Csatlakozz az eseményhez most!

Thuróczy János: Chronica Hungarorum – Inc 1143 – Augsburg, 1488, Theobald Feger ed Erhard Ratdolt, Pergamen – Digitális változat

Ezt az aranytintával nyomtatott díszes kiadás kifejezetten Mátyás király Corvina könyvtára számára készült, mint ahogyan az az ajánlásból egyértelműen kiderül. Thuróczy János 1487-ig írta meg a magyarok történetét. Művét 1488-ban nyomtatták Brnóban, majd még ugyanebben az évben Augsburgban is. A kiadó pergamenlapokat használt a kötethez, amelyeket Európa nyomdászattörténetben elsőként aranymintás illusztrációkkal díszített. A színes fametszetek a királyaink arcképeit és a magyar történelem híres csatajelenetei ábrázolják. A kötetnek több híres tulajdonosa is volt, többek között Jankovich Miklós. Az OSZK-ban megtalálható ennek a kiadásnak több példánya is, ezek mindegyike illusztris könyvgyűjtőkhöz tartozott: egy példány volt a néhai József nádor tulajdonában, egy másik példány Apponyi Sándor gyűjteményét gazdagította.

Drakula, Uan Deme Quaden Thyrane Dracole Wyda, – Inc. 846 – 1485, Lübeck, Bartholomaeus Gothan – Digitális változat

Az 1485-ben, Lübeckben napvilágot látott nyomtatvány a havasalföldi vajda, Vlad Tepes, közismertebb nevén Drakula gróf kegyetlen tetteit mutatja be. A nyomtatvány érdekessége, hogy az egész világon csak egyetlen példány létezik belőle, és az nálunk található. Röplap jellegű régi könyv, és középalnémet dialektusban íródott. A kötet Széchényi gyűjteményéből került az Országos Széchényi Könyvtárba.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr216382175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása