„Pálosaink, a fehér barátok”

2015. január 30. 17:39 - nemzetikonyvtar

Február 8-ig még megtekinthető a Pálosaink, a fehér barátok című nagyszabású rendtörténeti, művelődéstörténeti, kultúrtörténeti, multimédiás kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában (Pécs, Papnövelde u. 5.). Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Pálos Rend közös rendezésében, Pécs városának támogatásával a pálosok 80 évvel ezelőtti visszatelepüléséhez és a rend 25 évvel ezelőtti újraindulásához kapcsolódóan a kiállítás 2014. október 17-én nyílt.

Sarbak Gábor és Sudár Annamária, a kiállítás kurátorai, valamintSarbak Gábor és Sudár Annamária, a kiállítás kurátorai, valamint P. Bátor Botond OSPPE, P. Arnold Chrapkowski pálos generális

A pálos rend a tatárjárás után létrejött, Esztergomi Boldog Özséb által megszervezett, és ma is létező egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, mely máig hatóan meghatározza a magyarság kultúráját, szellemi, lelki életét, tevékenységét. A pálosok történetének néhány elemét látványosan felmutató kiállítás a látogatók széles rétegei számára készült: a napjaink pálos pasztorációjának szolgálatába állított, zarándokutak sokaságát megjárt Kawasaki motorkerékpáron kívül többek között látható a nagyközönség számára ritkán látható egyik legszebb nyelvemlékkódexünk, a nagyvázsonyi pálos kolostorban a XV. század végén keletkezett Festetics-kódex, melyet a szerzetesek Kinizsi Pál feleségének, Magyar Benignának készítettek.

20141017_palosaink_kiallitas_pecs_043.jpgKawasaki motor, zarándokok segítője. Fotó: Török Máté

A kiállítás bemutatja az elmúlt néhány évtized régészeti, irodalomtörténeti, történelmi kutatásainak eredményeit is. A pálosok tulajdonában lévő tárgyak és dokumentumok mellett számos, közgyűjteményben őrzött pálos vonatkozású eredeti dokumentum is látható a tárlaton – az OSZK, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia és más intézmények gyűjteményéből, illetve több magyar vonatkozású festmény és egyéb érdekesség „vendégeskedik” a rend jelenlegi központjából, Częstochowából is.

20141017_palosaink_kiallitas_pecs_032.jpgII. János Pál pápa által częstochowai tartózkodása idején használt tárgyak. Fotó: Török Máté

Kiemelt jelentőséget kaptak a tárlatban a pálos rend pécsi vonatkozásai, továbbá középkori és kora újkori kisugárzásának legfontosabb és máig ható eredményei, a lengyel és a horvát megtelepedések is. Mohácsot követően a rend központja egy ideig Horvátországban (Lepoglaván) volt, majd az 1786-os feloszlatás után egészen napjainkig a Lengyelország szívének is nevezett Częstochowában. A pálos múlt és jelen mindkét ország nemzeti identitásának fontos összetevője napjainkban is.

A kiállítás megtekintését továbbra is tárlatvezetések színesítik.

Tárlatvezetés – Sudár AnnamáriaA kiállítás egyik kurátora, Sudár Annamária tárlatvezetése az OSZK munkatársainak

A kiállítás zárásaként egynapos rendtörténeti tudományos konferenciát rendez a Pécsi Tudományegyetem Egyháztörténeti Kutatóközpontja, a Magyar Pálos Rend és az OSZK az egyetem BTK TTK Kari Tanácstermében (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.). 2015. február 5-én, csütörtökön. (Kezdés: 11 óra 15 perckor.)

image022.jpgA kiállítás egyik „nyugvópontja” a kolostorkertek hangulatát felidéző gyógynövényekkel teleültetett sarok. A falon zsoltárrészlet, a pálosok imája olvasható latinul: „Hints meg engem izsóppal, Uram, és megtisztulok”, az imakönyve beírt kérések teljesüléséért pedig a pálosok misét mondanak a kiállítás zárása után. Fotó: Varga László

A kiállítás kurátorai: Sudár Annamária (OSZK), Sarbak Gábor (MTA-OSZK) Arculatterv, grafika: Török Máté Szerkesztők: Szentirmay Tamás (Magyar Pálos Rend), Mann Jolán (OSZK)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr267125119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása