A nagy hiány restaurálása

2015. július 18. 10:18 - nemzetikonyvtar

Nemrégiben egy sérült Vészi Margit-plakátot restauráltunk a Plakát és Kisnyomtatványtár kérésére. A munkára azért volt szükség, mert a több mint száz éves, 1911-ben készült plakát – melyet utóbb vászonra kasíroztak – gyűrött volt, több helyen megtört és „táskásan” elvált a vászonról. A plakáton lévő szöveg is súlyosan megsérült, a hiányzó részt pedig korábban a plakát alapszínénél sötétebb papírral egészítettek ki.

serult_plakat.pngA sérült plakát, Plakát- és Kisnyomtatványtár; jelzet: PKG. 1914e/560 

A restauráláshoz a plakát Nemzeti Galériában őrzött másik példánya adott segítséget. A munkát több fázisra kellett bontani. Elsőként a nálunk őrzött példány korábbi kiegészítésére új, vékony, az alappapírnál világosabb, papírréteget kellett ragasztani.

A restaurálás folyamata

Ezt követően az egykori, s most hiányzó szöveget elő kellett rajzolni ceruzával, majd a kiegészítés alapszínét hozzá kellett igazítani a plakát alapszínéhez akvarellfestékkel. Végül a szöveget akvarellfestékkel kellett visszafesteni, majd az apróbb hibákat és leválásokat kiegészíteni és visszaragasztani.

ofk_57170.jpg

A fotókat Ackermann Ádám és Tóth Zsuzsanna készítette.

Tóth Zsuzsanna restaurátor

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr937609568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása