Mai menü: Fogolyduzma várúrnő-módjára

2015. július 21. 11:37 - nemzetikonyvtar

Tízrészes sorozatunkban egy-egy különleges menüt mutatunk be.

1787-ben életbe lépett egy rendelet, mely kötelezővé tette a fali ártáblák használatát és az árak kifüggesztését. Valószínűleg ez volt az első lépés a nyomtatott étlapok felé, melyek legkorábbi darabjaiból nagyon kevés maradt fenn az utókornak. Az igényesség nem csak az étlap küllemére, hanem tartalmára is vonatkozott. Az étlapoknak egy különleges formája a menükártya. Ezen is szerepel ételsor, de nincsen ár feltüntetve, és nincs választási lehetőség sem. Ezek a menük valamilyen különleges eseményre szervezett találkozó ételsorának a leírását tartalmazzák.

A Szállodások Nemzetközi Egyesületének LI. közgyűlését Budapesten rendezték 1926-ban. Egy ilyen nemzetközi esemény hosszú előkészítést igényel, ezt tudja mindenki, aki hasonló eseményt szervez. Ezért az Előkészítő Bizottság már jóval az októberi közgyűlés előtt is dolgozott, és a remélhetőleg sikeres munkát egy vacsorával is emlékezetessé tették a Pannónia Szállóban 1926. szeptember 14-én.

elokeszito_szalloda_nkblog0507.jpgMenükártya, 1926. szeptember 14. – Plakát- és Kisnyomtatványtár

A mindössze ötfogásos menü nagyon visszafogott volt ahhoz a menüsorhoz képest, amit a konferencia résztvevőinek szolgáltak fel október 2-án a Földmívelődésügyi Miniszter által tartott Fogadó esten. A nagyon szép, díszes címlap után a hosszú menüsort olvashatjuk magyarul és franciául.

A sok remek étel közül kiemeltük a fogolyduzmát várúrnő-módjára. A duzma kifejezés a régi magyar receptekben a felfújtat jelentette, tehát itt fogolyfelfújtról van szó. De vajon mit jelent a várúrnő-módjára? Egyelőre nem sikerült megfejtenünk.  

menuszalloda_nkblog1507.jpgMenükártya, 1926. október 2. – Plakát- és Kisnyomtatványtár

 

A Plakát- és Kisnyomtatványtár 1935 óta működik a könyvtár önálló gyűjteményeként. A tárban speciális képi és szöveges dokumentumok szisztematikus gyűjtése, feldolgozása és szolgáltatása folyik. A legfontosabbak ezek közül a grafikai plakátok, a metszetek és a litográfiák, ex librisek és az alkalmi grafikák, az ún. szabadlapos albumok, a képes levelezőlapok, a szöveges plakátok és röplapok, valamint a gyászjelentések, a ponyvanyomtatványok, az alkalmi beszédek és költemények, a disszertációk tézisei, a műsorok és a meghívók, a táncrendek, a különböző naptárak, a katalógusok és jegyzékek, a vállalatok és más intézmények hivatalos és használati nyomtatványai.

A tár összesen megközelítőleg 4 millió önálló dokumentumot őriz.

Gyűjtőkörünkbe tartoznak az 1711 után Magyarországon nyomtatott, valamint a külföldön napvilágot látott magyar vonatkozású kisnyomtatványok, továbbá a sokszorosított grafikával készített ilyen vonatkozású dokumentumok.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr547629378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása