Barna pulykaleves káposzta czikával, kappansült, fogolyduzma, mandulás puding és egy liter asztali bor

2015. július 30. 09:30 - nemzetikonyvtar

Tízrészes sorozatunkban egy-egy különleges menüt, étlapot vagy menükártyát mutatott be Kopcsay Ágnes júliusban. 

A Plakát- és Kisnyomtatványtár napjainkig gyűjti a menükártyákat, itallapokat és étlapokat. Az 1945 előtt megjelent anyag tematikusan rendezett, az 1945 utáni vidék és főváros bontásban, azon belül betűrendben kereshető.

Megmutatjuk mind a tízet az olvasottsági lista alapján:

1. Mai reggeli: Orsovai halikra

A Millenniumra való tekintettel, a még nem teljesen elkészült csatorna hivatalos átadására 1896. szeptember 27-én került sor I. Ferenc József osztrák császár, I. Károly román király és I. Sándor szerb király jelenlétében. A társas reggeli menüjéből helyi jellegzetesség az orsovai halikra és a tokhal is. A sors iróniája, hogy a gát építése megakadályozta tokhalfélék, így a viza vándorlását a folyón felfelé.

vaskapu_csatorna_nkblog1507.jpgÜnnepélyes társas reggeli menükártya 1896. szeptember 27. – Plakát- és Kisnyomtatványtár

2. Mai menü: Fogolyduzma várúrnő-módjára

A sok remek étel közül kiemeltük a fogolyduzmát várúrnő-módjára. A duzma kifejezés a régi magyar receptekben a felfújtat jelentette, tehát itt fogolyfelfújtról van szó. De vajon mit jelent a várúrnő-módjára? Egyelőre nem sikerült megfejtenünk.  

Menükártya, 1926. október 2. – Plakát- és Kisnyomtatványtár

 

3. Mai ebéd: Pulyka és kappansült

Lieb Mihály Leóként anyakönyvezték 1844. február 20-án Munkácsy Mihályt. Munkács városa is tisztelte szülöttjét, a világhírű festő tiszteletére díszebédet adott 1882. március 3-án. Az étrend kivitele nagyon egyszerű: kisméretű, keménypapíros kártya, melynek belső oldalán van felsorolva az ünnepi ebéden feltálalt „étkek” sora.

Étrend, középső oldal 1882. március 3. – Plakát- és Kisnyomtatványtár

4. Mai ebéd: Angol rostbeaf Franczia salátával

Az első étlapunk nem egy szokványos étlap. Az első világháborúban készült képeslapot mutatunk.

vilaghaboru.pngPlakát- és Kisnyomtatványtár

5. Családi ebéd első fogása: Barna leves krumpligombóccal

Egylapos, szép, kartonra nyomtatott, aranykeretes, három példányban készült menükártyából tudhatjuk meg, hogy 1884. október 17-én milyen étrendje volt a családi ebédnek. 

Családi menükártya, első oldal 1884. október 17. – Plakát- és Kisnyomtatványtár

6. Mai főétel: Kőrösi kolbász káposzta czikával

A Plakát- és Kisnyomtatványtárban őrzött menükártyák elsősorban politikusok, művészek tiszteletére rendezett ebédek, vacsorák, vagy közösségi események (pl. szilveszteri bál, évadzáró) ételsorát tartalmazzák. Ezt az ebédet azonban, mint az a menü hátoldalán olvasható: Szilágyi Sándor budapesti egyetemi könyvtárigazgató tiszteletére rendezték!

Menükártya hátoldala, 1896. december 13. – Plakát- és Kisnyomtatványtár

7. Mai desszert: Mandulás puding

A most bemutatott menükártya a Deák Ferenc emlékezetére 1909. október 27-én Magyaróváron rendezett 7. díszebéd menüsorát tartalmazza. A címlapon szerepel a menüsor, s ha kinyitjuk a menükártyát, megtaláljuk benne annak a leírását, hogy hogyan alakult ki e díszebédek hagyománya, és mi volt ezek eddigi története.

A Deák-bankett menükártya címlapja,1909. október 27. Plakát- és Kisnyomtatványtár

8. Ma vendéglőben: Fogas vajban egy liter budai asztali borral

Nézzük ezen az étlapon a tojásételeket. A rántottáról tudjuk, hogy az rántotta, de mi az az „ültetett tojás” és mi köze a tojásból készült ételekhez az ökörszemnek? Az ültetett tojás a rántotta egy fajtája. Rántottasütőben kis tojás nagyságú vajat és egy pohár tejfölt fölforraltak majd beleütöttek 3-4 tojást. Megsózták és reszelt sajttal meghintették. Az „ökörszem” megfejtésében segít az étel német elnevezése, a német Spiegelei szó tükörfordítása: tükörtojás.

Metzger János vendéglője, étlap, részlet, 1910 – Plakát és Kisnyomtatványtár

9. Bevásárlás csak fiatal hízott marhahúsból

A Grand Café-Restaurantnak több „Ét-lapját” is őrizzük. A 6 lapos kiadványok öt oldala egyforma. Címlapján a kávéház külső képét, hátoldalán pedig az Operaházat és a kávéház belső tereinek ábrázolását láthatjuk.

Grand Café Restaurant, étlap, hátlap 1885 – Plakát és Kisnyomtatványtár

10. Utolsó menü: Zöldségleves. Rántott sertésszelet tökfőzelékkel, vagy Hortobágyi rostélyos. Torta

Ha visszagondolunk arra az időre, kaviárt, borjúhúst, libamájat nemigen lehetett az üzletekben kapni, de az akkoriban leginkább külföldi vendégkörre építő étteremben ezek is szerepeltek az étlapon, igaz, eléggé borsos áron. Az étlapon a legdrágább étel a Libamájszeletek hidegen. 1975-ben 158 Ft-ot kellett érte fizetni.

Mátyás Pince, étlap, részlet 1885 – Plakát- és Kisnyomtatványtár

 

A Plakát- és Kisnyomtatványtár 1935 óta működik a könyvtár önálló gyűjteményeként. A tárban speciális képi és szöveges dokumentumok szisztematikus gyűjtése, feldolgozása és szolgáltatása folyik. A legfontosabbak ezek közül a grafikai plakátok, a metszetek és a litográfiák, ex librisek és az alkalmi grafikák, az ún. szabadlapos albumok, a képes levelezőlapok, a szöveges plakátok és röplapok, valamint a gyászjelentések, a ponyvanyomtatványok, az alkalmi beszédek és költemények, a disszertációk tézisei, a műsorok és a meghívók, a táncrendek, a különböző naptárak, a katalógusok és jegyzékek, a vállalatok és más intézmények hivatalos és használati nyomtatványai.

A tár gyűjtőkörébe tartoznak az 1711 után Magyarországon nyomtatott, valamint a külföldön napvilágot látott magyar vonatkozású kisnyomtatványok, továbbá a sokszorosított grafikával készített ilyen vonatkozású dokumentumok.

A tár összesen megközelítőleg 4 millió önálló dokumentumot őriz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr787662868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása