Fiumei kávébehozatali társaság

2016. március 06. 08:41 - nemzetikonyvtar

Sorozatot indítottunk a kisnyomtatványok különböző típusainak bemutatására – a teljesség igénye nélkül. Alapszabályt, árjegyzéket, igazolványt, beszédet, naptárt, oklevelet, előfizetési felhívást, címert, értékpapírt, kártyát, alkalmi költeményt és még sokféle – ahogy egymás közt mondjuk – „kisnyomit” mutatunk be.

Az árjegyzék árucikkek vagy szolgáltatások árát feltüntető jegyzék. Nagyon ritka azonban a csupán árakat tartalmazó kiadvány. Többnyire áruismertető, reklám és árjegyzék is található benne. Ezúttal a legismertebb típusok, a különböző nagyáruházak és élelmiszeráruházak árjegyzékének bemutatásától eltekintettünk, hiszen ezeket mindenki ismeri, és nem különösebben változtak tartalmukat illetően az évek során. Inkább néhány különlegességet, érdekességet veszünk sorba.

Ford alkatrész- és árjegyzék 1918–32 (Kny.C 14.729)

Első pillantásra itt csak hosszasan sorolják az alkatrészeket, mellette a gyártás ideje és az ár. De az unalmasnak tűnő felsorolást megszakítják figyelemfelhívó reklámszövegekkel, ami mind azt bizonyítja, hogy:

„Ha kevés pénzért jókarban akarja tartani autóját, eredeti alkatrészeket használjon, és javíttassa Hahn Athur és Társai cégnél!”

Vagy:

Hahn Arthur és Társai speciális Ford-gépekkel felszerelt műhelye nemcsak jobban, hanem olcsóbban is javít, mint bárki más.”

A mértékjelző. Mérőeszközök és jelzőkészülékek nagybani raktára (Kny.D 9.350)

A Plakát- és Kisnyomtatványtár nemrég vásárolta meg ezt az 1900 körül keletkezett kiadványt, mely Klein József látszerészeti intézetének raktárában fellelhető legkülönbözőbb mérőeszközök képes árjegyzéke. Gondolta-e, hogy mérőpálcából a hagyományos kinyitható („magyarul” zollstock) mellett van önzáró rugóval működő, csiszolt, több színű, acélból, rézből, fából és elefánt csontból készített? Vagy azt, hogy vízszintezőből is több mint húszfélét lehetett kapni? És azt, hogy ebben az időben már lépésmérőt is lehetett kapni, amely 100 ezer lépésig volt használható?

Fiumei kávébehozatali társaság ezelőtt 30 évig Fiuméban most: Budapest (Kny.C 12.967)

A kiadványnak már a borítója is figyelemfelkeltő: a mozgalmas kép egy kikötőt ábrázol, melyen minden kis mozzanat reklám. Pl. egymáson hevernek a felcímkézett zsákok, melyekről az egyszerű halandók megtudhatják, hogy Majláth gróf, a Hazám kávéház, a Randler Intézet és az Irgalmas nővérek is tőlük rendelik a kávét, teát. A kis füzet tartalmazza a kávé történetét, bemutatja a különböző kávékat és elárulja a jó kávéfőzés titkait is! 

„Élő megérkezésért szavatolok” – Neumayr Pál nemes kanári madár, ffajgalamb és fajbaromfi tenyészete (Kny.C 1.219)

Ez az árjegyzék olyan, hogy az ember legszívesebben rögtön futna, hogy vegyen egy madarat magának. Hiszen ki tudna ellenállni egy valódi nemes kanárimadárnak? Főként akkor ha:

„Hosszú futamokban, gördülő csengő és fuvola hangon, kitartóan szorgalmasan énekelnek nappal és lámpavilágnál is.”

A fajgalambok árát szépségük szerint szabja meg a tulajdonos. És végül, de nem utolsó sorban azt is megtudhatjuk, hogy melyik tyúk a jövő tyúkja!

Sorozatunk következő részében nyomtatásban is megjelent beszédeket mutatunk.  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr658442876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása