Magyar-Osztrák focimeccs zongorára és kórusra

2016. június 14. 08:31 - nemzetikonyvtar

Az utóbbi két évszázadban rengeteg muzsikust foglalkoztatott a „programzene” problémája: vajon mit és hogyan ábrázolhat a zene, ki lehet-e hangjegyekkel fejezni zenén kívüli eseményeket, műalkotásokat? Liszt Ferenc igennel felelt a kérdésre, és híres szimfonikus költeményeiben a Victor Hugo-verstől (Amit a hegyen hallani) a Shakespeare-drámáig (Hamlet), a Zichy Mihály-tollrajztól (A bölcsőtől a sírig) egészen a történelmi tárgyú Wilhelm Kaulbach-freskóig (Hunok csatája) mindenféle műalkotás zenei ábrázolására kísérletet tett. A szkeptikusok szerint azonban a zene végső soron mindig zene marad, még ha egyes vonásait külsődlegesen kapcsolatba lehet is hozni a zeneszerző számára állítólag ihletet adó műalkotással vagy eseménnyel.

szilaveczky_arpad_indulo02_nemzetikonyvtar.jpg

Szilaveczky Árpád Nemzetközi Football-Match-Indulója mindenesetre igazi kuriózum, ugyanis egy focimeccs eseményeinek programzenei ábrázolását nyújtja. Zeneileg nem túl meggyőzően – hiszen a darab közhelyszerű indulótöredékeket sorakoztat egymás mellé, az egyes részletek közé átvezetésként többnyire egyszerű hangismételgetést iktatva. E kezdetlegesség fényében valószínűnek tűnik, a „komponista” azzal a Szilaveczky Árpád tanítóval lehet azonos, aki 1893-ban végzett az Esztergomi Érseki Tanítóképzőben, majd rövid szolnoki működés után Budapesten oktatott, s 1934-ben a X. kerület Templom tér 2. szám alatt működő polgári fiú-és lányiskola igazgatójaként ment nyugdíjba.

A kevéssé inspirált zenei megvalósításért azonban kárpótol a zongoradarabnak a kottába nyomtatott megjegyzésekből részletesen kiolvasható cselekvénye:

Harangozás a matchre
A nézők gyülekezése
Az autók robogása
A közönség tippel
Lármás vita
Jönnek!
A küzdő ifjak kivonulása
A síp
A játék kezdete
Hands!
Hands után a hangulat
A játék folytatása
Tach
Tach után
Élénk tempó
Korner
Aggodalmak a büntető rugás előtt
Rugás
Fellélekzés
Goal előtt
Goal
Goal után a lelkesedés
A tömeg megmozdul
A játék vége
A győzők hymnusa
Hazafelé
Befejezés

Lapozható galériában olvasható a teljes kotta:

Az utolsó előtti „tétel” ráadásul meglepetéssel szolgál, a hazafelé tartó nézők ugyanis rövid dalban összegzik a meccs tanulságait. A szintén Szilaveczkytől való szöveg ugyan éppoly szerény inspirációról tanúskodik, mint a zene, első soraiban mégis fontos támpontot nyújt a darab megírására ihlető focimeccsel kapcsolatban:

Itt volt lám az osztrák sógor
Mert kikapni rajt’ volt a sor
Nos kapott
Gólt hatot
Elpáholtuk őt.

A magánkiadásban megjelent kottán sajnos nem szerepel dátum, a szövegből kiolvasható végeredmény azonban valamelyest eligazít. Szilaveczky életében a magyar válogatott ugyanis három alkalommal rúgott hat gólt a vendég osztrák csapatnak: 1915. november 7-én (6:2), 1917. június 3-án (6:2) és 1935. május 12-én (6:3). További támpont, hogy a kotta utolsó oldalán (magánkiadásoknál megszokott módon) a szerző postacíme is szerepel, a korabeli lakcímjegyzékek tanúsága szerint azonban Szilaveczky 1935-re már elköltözött a kiadványon jelzett Baross utcai lakásból. A Nemzetközi Football-Match-Induló megírására tehát bizonyára a két 6:2 arányú diadal egyike ihlethette a szerzőt.

Aki kedvet kapott, hogy a teljes darabot elzongorázza magának, innen töltheti le a teljes kotta PDF verzióját. 

Mikusi Balázs

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr518796868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása