177 éve alkottak először képet Magyarországon

2017. augusztus 29. 12:28 - nemzetikonyvtar

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte A MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJÁ-nak megünneplését. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ez a nap alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk.

Fényképtárunkban számos különleges fotó található a magyar fotográfia múltjából. Kollégánk, Nagy Blanka 5 izgalmas felvételt választott ki a tárunkból. A fotók kattintásra nagy méretben is megtekinthetők.

Nagy Blanka: Az utóbbi hónapokban az első világháború magyar vonatkozású fotóival, a Tanácsköztársaság ideje alatt készült fotókkal foglalkoztunk; valamint egy több ezer archív felvételt számláló erdélyi hagyatékkal dolgoztunk és dolgozunk jelenleg is. Kollégáimmal egyrészt azért válogattunk az említett anyagokból, mert jelenleg ebbe látunk bele részletesebben, másrészt pedig fontosnak találtuk, hogy az anyagok milliője a közönséghez is eljuthasson, hiszen ezek a képarchívumok jelenleg nem kutathatóak. A hatalmas archívumba most csak egy nagyon-nagyon pici betekintést adhatunk, ezért törekedtünk olyan képek kiválogatására, amelyek valahogy túlmutatnak a fotográfia puszta dokumentumjellegén, és visszadnak nekünk egy ismerős érzést, pillanatot, akár egy hasonló emléket.  

Elsőként egy amatőr sztereofelvételt mutatunk a tabáni piacról: 

amato_r_felve_tel_taba_n_piac_gif.gif

A sztereoszkópia olyan képalkotási módszereket foglal egybe, melynek segítségével egy képben a térlátás illúziója kelthető. A térlátás mindennapi szinten úgy valósul meg, hogy a szemeink által észlelt két enyhén eltolt képet agyunk valós időben feldolgozza és egybeteszi. Ha tehát két enyhén eltolt pontból készített képet bemutatunk külön a megfelelő szemnek, kialakul egy virtuális mélységérzet.

Az Országos Széchényi Könyvtár legfiatalabb gyűjteménye a Fényképtár, 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a nemzeti könyvtár különböző gyűjteményeiben található fényképek megfelelő tárolását, feldolgozását és szolgáltatását biztosítsa. 

A második, testgyakorlókat ábrázoló kép szintén amatőr felvétel, a Tanácsköztársaság idejéből, 1919-ből származik. 

amato_r_felve_tel_teste_pi_to_k.jpg

A sorozatunkban látható további képek a kolozsvári Szabó Dénes műterméből kerültek a könyvtárba. A csodálatos erdélyi táj száz évvel ezelőtt is remekül mutatott.

foto-film_cluj_szabo_de_nes_mu_terme_1920-as_e_vekto_l.jpg

A negyedik kép a  Mézgedi barlangban készült a húszas években, ami az egyik legrégibb és legismertebb turisztikai látványosság Románia területén. A barlangot legelőször az ismert osztrák földrajztudós Adolf Schmidl írta le, ezt követően Czárán Gyula tárta fel színte teljesen a XX. század elején. Az üregek állatvilága (denevérek, pillangók, pókok, rákok, bogarak), adja a barlang páratlanságát.

foto-film_cluj_szabo_de_nes_mu_terme_1920as_e_vekto_l.jpg

A sorozat utolsó darabjának megtekintésében hölgyek is segítségünkre vannak.

foto-film_cluj_szabo_de_nes_mu_terme_920as_e_vekto_l.jpg

A Fotótár gyűjteménye jelenleg nem kutatható. Munkatársaink telefonon vagy e-mailen keresztül is szívesen adnak felvilágosítást.

komment
Címkék: fotó sztereo

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr2112787518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása