Éltek-e az Arany-hősök? Valós személy Toldi Miklós?

2017. november 22. 16:44 - nemzetikonyvtar

Fölvettünk három próbaadást a Magyar Nemzeti Levéltárban, az Arany János Családi napunkhoz kapcsolódva. Megpróbáltuk a tartalomra helyezni a hangsúlyt,ugyanis technikai eszközeink elavult volta miatt nem tudtunk olyan jó minőségű a filmeket készíteni, amilyeneket szerettünk volna. Kicsit halk, kicsit sárga és zöld, de a miénk. 

Munkatársaink – Avar Anton történész, Magyar Nemzeti Levéltár és Kötél Emőke irodalomtörténész, Országos Széchényi Könyvtár – eredeti dokumentumok alapján annak jártak utána, hogy valós személy volt-e Toldi Miklós és György, hogyan zajlott az élet valójában Nagy Lajos király idején, mennyit küzdött az Arany család nemességük elismeréséért, valamint felfedjük az apróságokat is: lovagi viselet, harcászat, miért rossz a farkasok sajtója, s vajon melyik út vezetett Budára.

Most megnézhető mind a három kisfilm.

Az első részben utánajártunk, milyen tárgyi emlékek maradtak a Toldi család és leszármazottaik után, beszélgettünk arról, miért volt baj, hogy Nagy Lajos várfalakra mászott, s legfőképpen, hogy a nők csalafintaságai milyen politikai következményekkel jártak. 

A filmben bemutatott iratok:
Toldi Miklós gömöri ispán oklevele az özvegy Gömöri Jánosné, illetve Gömöri Miklós és János közti egyezségről 1368.08.14. MNL OL DL 5688

Zsigmond király birtokadományozó oklevele Toldi Miklós és fiai, György és János részére a Szatmár megyei Daróc birtokról 1388.02.20. MNL OL DL 71421

Toldi György bihari ispán oklevele a váradi Szent Anna-apácakolostor Jánosházai László hatalmaskodása miatt tett panasza ügyében 1380.06.26. MNL OL DL 6713

Nagy Lajos király új kettőspecsétjével megerősíti saját 1360. évi oklevelét 1364.12.28. MNL OL DL 2689

A második részben három kérdésre kerestük a válaszokat. 

1. Kik voltak a Lackfiak?
2. Királynék és királynők?
3. Az ősiség törvénye?

A filmben bemutatott irat: Lackfi Imre nádor (13721375) oklevele 1372.10.17. (MNL OL DL 71776)

A harmadik részben az Arany család nemességének kálváriájáról beszéltek a történészek.

A filmben bemutatott iratok:
Mária Terézia királynő grófi diplomája toldi és nagyszalontai Toldi Ádám és Zsigmond részére 1755.08.26. MNL OL R 64 - 1. - No. 764.

I. Rákóczi György fejedelem erdélyi nemességet és címert adományozó oklevele nagyfalusi Arany János és Ferenc részére 1634.05.10. MNL OL R 64 - 1. - No. 325.

A Magyartanárok Egyesületével és a Magyar Olvasástársasággal Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére, az ARANY JÁNOS EMLÉKÉV 2017 keretében szavalóversenyt hirdetettünk. Minden kötelezően választható vershez/versről blogot írtunk, de a Toldi-történetekhez most videoblogot indítottunk a Magyar Nemzeti Levéltár segítségével.

Szaktanácsadó: Kurecskó Mihály
Magyar Nemzeti Levéltár
Film: Tóth Péter OSZK
Köszönet: Szabó Csaba
Magyar Nemzeti Levéltár

Katt a feliratkozáshoz!
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr7413345801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása