Mocsai Lajos: A szabadidősportban önmagunkkal vívunk harcot

2018. május 02. 14:25 - nemzetikonyvtar

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos lesz a KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatunk május 3-i vendége, aki Egészséges játék? Játékos egészség! címmel tart előadást. A Testnevelési Egyetem rektorával Szilágyi Magdolna beszélgetett.

nemzeti_sport_veres_viktor.jpgFotó: Veres Viktor, Nemzeti Sport

A sport játék vagy inkább küzdelem?

Külön kell választani a versenysportot és a szabadidősportot, ugyanis utóbbi esetben önmagunkkal vívunk belső harcot, saját magunkkal szállunk szembe, és a sport lényege nem a másik legyőzésén alapul. Ennek a tudatos küzdelemnek az is része, hogy sokszor egy tizenkét órás műszak után képes legyek időt találni a mozgásra. Ezzel szemben a versenysportnál az eredményesség számít.

Mi a különbség a között, amit a nézők látnak játéknak a lelátón, és amit a sportolók a pályán?

A nézők a minőségi sportért mennek a sporteseményekre, de a szurkolóknak olykor nagyobbak az elvárásaik, mint maguknak a sportolóknak. A sport a szórakoztatóipar része, egy szolgáltatás a közönség felé, de egy csapatot a játék mellett komoly taktikai gondolkodás is jellemez és ugyancsak a sikert várja el; itt találkozik a két oldal.

mocsai_foto_ns_szabomiklos.jpgFotó: Szabó Miklós Nemzeti Sport

Ön a legsikeresebb magyar kézilabdaedző. Hogyan lehet sikeres a csapatjáték?

Egy vezető képes formálni a csapatot, amelynek tagjai egyszerre egyéniségek és világszinten teljesítő sportolók. Az értékrend az egyénekből álló csapat felett áll és fontos, hogy a játékosok a kondicionális képességek mellett stratégiailag és morálisan is a legjobb egyéni és csapatteljesítményt tudják hozni.

Az előadása címe Egészséges játék? Játékos egészség! A magyar emberek mennyire kaphatók a sportolásra?

Még inkább meg kell szerettetni a sportolást az emberekkel. A diákok nagy része a kötelező napi testnevelés órán kívül sajnos semmit nem mozog, ugyanakkor az általános iskolások 30-40 százaléka gyógytestnevelésre szorul. Leginkább azért fontos a gyermek- és fiatalkori sport, mert a mozgáshiány a későbbiekben különböző betegségek kialakulásához vezethet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9913884402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása