Szenzációs kézirat

2010. december 10. 14:09 - nemzetikonyvtar

A középkori kéziratok egyikében egy késő-antik kalandregény legkorábbi illusztrált példányát ismerték fel a könyvtár munkatársai.

A pergamenre írt, 38 színezetlen tollrajzzal gazdagított fóliókon Apollonius türoszi király históriájának töredéke olvasható. A regény a középkorban és a kora-újkorban nagy népszerűségnek örvendett: fordulatokban gazdag elbeszélése inspirálta Shakespeare Pericles című drámájának cselekményét is.

Országos Széchényi Könyvtár: Apollonius kézirat
Apollonius kézirat

Az ezer éves kézirat egy a kölni érsekség területén fekvő bencés kolostorban készült, Werden an der Ruhr-ban.

A könyvtár munkatársai, Boreczky Anna és Németh András 2010. december 8-án a Collegium Budapest vendég-professzorával, Xavier Barral i Altettel, a román kori művészet neves kutatójával közösen mutatták be a töredéket, melyet az érdeklődő szakmai közönség meg is tekinthetett.

Boreczky Anna és Németh András

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr122506646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása