Dede Franciska: Tartsd jól a bestiát! Egy századfordulós „blog” története

2010. december 14. 14:34 - nemzetikonyvtar

Könyvbemutató

2010. december 14., 16.30 óra
Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet Díszterem

Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés kíséri a boldog békeidők évtizedeit bemutató műveket. A memoárok, különböző képes albumok, irodalom- és társadalomtörténeti, illetve történelmi szakmunkák mellett helyezkedik el a Kortárs Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában most megjelenő kötet. A művelődéstörténeti tanulmányt és szövegválogatást tartalmazó kötet egyszerre kíván szólni a szűkebb szakmai és a szélesebb olvasóközönséghez. A könyv nemcsak az irodalom- és társadalomtörténészek számára használható, de igényes ismeretterjesztő (és szórakoztató) műként igényt tart a művelt „átlagolvasó” érdeklődésére is.

1901 júliusában A Hét című politikai és irodalmi heti szemle egyik főmunkatársa, Ignotus – Emma asszony álnéven – felhívást tett közzé, receptek beküldésére szólítva fel az olvasóközönséget. A beérkező ételleírások mellett sok olvasói levél, hozzászólás, tanács is napvilágot látott a lap hasábjain – nemegyszer egymás véleményére reflektálva, egymással vitatkozva: tehát egyfajta századfordulós „blog” jött létre. A hozzászólók nemcsak háziasszonyok voltak, hanem népszerű és ismert írók is, mint Mikszáth Kálmán, Bródy Sándor, Tömörkény István és persze maga Ignotus. A kísérőlevelek rávilágítanak a munkatársak és az olvasók közötti kapcsolatra, valamint A Hét körül kialakult/kialakított olvasóközönség szellemi színvonalára, igényességére, humorára is. E sokszor szellemes, kultúrtörténeti vonatkozásaiban is izgalmas disputából ad válogatást Dede Franciska, átfogó kísérőtanulmányban, illetve a levelekhez fűzött jegyzeteiben világítva meg az összefüggéseket.

A szerzőről: Dede Franciska (1973) irodalomtörténész. Jelenleg az MTA-OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport XIX. Századi Könyv- és Sajtótörténeti Műhelyének munkatársa.

Kapható a nagyobb könyvesboltokban, ára: 2.500.-

További információ:
Bóka B. László
sajtóreferens

komment
Címkék: könyvbemutató

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr12515370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása