A Világ Világossága

2011. március 25. 19:29 - nemzetikonyvtar

Az egyház, az idők jelei és Európa keresztény gyökerei Elżbieta Woitas lengyel festőművész, építész munkásságának tükrében

Őexcellenciája Juliusz Janusz, a Szentszék magyarországi nagykövete, címzetes caorle-i érsek nyitotta meg Elzbieta Woitas (1951-2011) lengyel festőnő kiállítását ma a könyvtárban. Beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. „A világ világossága - a Pápa, az Egyház és az idők jelei” a címe annak a könyv alakban megjelent beszélgetéssorozatnak, melyet XVI. Benedek folytatott Peter Seewalddal.

A „VILÁG VILÁGOSSÁGA” tárlat képei a XX. és a XXI. század két kiemelkedő pápájának, II. János Pálnak és XVI. Benedeknek beszédeire, gondolataira, tanácsaira épülnek. Elżbieta Woitas festményeiből összeállított tárlat és a pápai idézetek együtt láthatók az Országos Széchényi Könyvtárban. A Szentszék Nagykövetsége és a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület közösen kezdeményezte és gondozza a kiállítást, mely mély üzenetet hordoz és elgondolkodtatni kíván Európa lelkének jelenlegi „egészségi állapotáról”, különös tekintettel keresztény gyökereire.

A kiállítás Elzbieta Woitas ötvenhárom művét mutatja be, aki a Szentszék felkérésére Rómában, valamint számos Vatikáni Nunciatúrán található építészeti és iparművészeti alkotásokban segédkezett. A tárlat március 30-tól május 25-ig látható, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.Elżbieta Woitas, lengyel festőnő absztrakt művészetében megvalósul az értelem és az érzelem közötti harmónia; színei, vonalai és formái kiválóan fejezik ki a keresztény humanizmust, mely a nyugat-európai civilizáció forrása volt, és évszázadokon keresztül az emberábrázoló művészet legfőbb témájául szolgált. Művészetében arra a kérdésre keresett választ, milyen a viszony Isten és a világ között, az ember gondolati szabadsága és a természettel való kapcsolata között, a vallásban való hit és a környezet megóvása között.

Elżbieta Woitas (Gdansk 1950 – Düsseldorf 2011)

Elżbieta Woitas Gdanskban született, gyermekkorát is itt töltötte, majd Krakkóban élt. 1982 óta javarészt Németországban élt és dolgozott: többek között Bonnban, Kölnben, majd Düsseldorfban.

Tanulmányok 1970 és 1976 között a krakkói Képzőművészeti Akadémián folytatott klasszikus festészeti, szobrászati és belsőépítészeti tanulmányokat, amelyeket Magister Artium minősítéssel fejezett be.

Külföldi utazások, tanulmányutak New York-i tartózkodása hozzásegítette ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljön az amerikai avantgárd mozgalommal, ami hatással volt művészi munkásságára.

1991-ben és 1992-ben ösztöndíjasként keresztény művészeteket tanulmányozott a római Gregoriana Egyetemen.
A kilencvenes években érdeklődése a Zen Buddhizmus felé fordult, ami – harmadik művészetformáló erőként – új kreatív lehetőségek felé vitte Elżbieta Woitast. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak köszönhető, hogy alkotásai Európa számos országában, továbbá Brazíliában, Japánban, az Egyesült Államokban és Tajvanon is megtalálhatók. Elżbieta Woitas informális és expresszív művei az érzelmi érzékelés széles skáláján mozognak a roppant erejű hangulati kitörésektől egészen a belső világ józan és finom megközelítéséig.

A kiállítás különlegessége könyvtárunk egyik szenzációs kódexe.
Biblia ge’ez nyelven (Etiópia, 15. század)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr72768553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.