Az erdélyi gyűjtemény megmentője (1.rész)

2011. május 11. 10:08 - nemzetikonyvtar

Harry Hill Bandholtz emlékére
Szerző: Szőts Zoltán Oszkár, történész, tartalmi feltáró

Harry Hill Bandholtz vezérőrnagy, az antant budapesti katonai missziójának amerikai vezetőjeként 1919. október 5-én örökre beírta magát nemcsak intézményünk, de egész Magyarország történelmébe. Ezen a napon határozott fellépésével megakadályozta, hogy a megszálló román csapatok a Magyar Nemzeti Múzeum, és ezen belül az ekkor még szervezetileg és helyileg ide tartozó Országos Széchényi Könyvtár Erdélyre vonatkozó gyűjteményeit hadizsákmányként Romániába szállítsák. 1925. május 11-én, nyolcvanhat évvel ezelőtt hunyt el, az elkövetkezendő néhány napban rá emlékezünk.


Harry Hill Bandholtz (1864-1925), Forrás 

A Tanácsköztársaság bukását követően augusztus 4-én szállta meg a román katonaság Budapestet. A Magyar Nemzeti Múzeum vezetői már augusztus 6-án védelmet kértek az antanthatalmak magyarországi képviselőitől. Az angol és amerikai misszió tagjai azonnal segítséget ígértek, de kikötötték, hogy csak akkor léphetnek fel, ha valódi veszélyhelyzet van. A román megszállástól való félelmet az események igazolták. A román vezérkar már augusztus 16-án katonai őrséget állított a múzeum kapujába, majd a hónap végén megkezdték az Erdély és a Partium történetéhez kapcsolódó dokumentumok számbavételét. A könyvtár állományából rengeteg XVI.-XVII. században megjelent régi nyomtatványt, kéziratot, levéltári anyagot, valamint az 1916 és 1918 közötti romániai eredetű könyvgyarapodást akarták lefoglalni.

Az anyagot először szeptember 10-én akarták elszállítani, ennek az akciónak a végrehajtását az olasz Ernesto Mombelli tábornok közbelépése akadályozta meg. A románok válaszul kiterjesztették követeléseiket. Próbálkozásaikat a párizsi békekonferencia Legfelsőbb Tanácsának szeptember 17-i rendelete gátolta meg, amelynek értelmében semmit sem lehetett a Múzeumból kivinni a tárgyalásos rendezésig. Szeptember 27. és 30. között folytak az egyeztetések a román és a magyar küldöttek, valamint az antanthatalmak képviselői között. A könyvtár végül lemondott a háború alatti romániai gyarapodásáról, a körülbelül 850 kötetnyi anyagot hajlandóak voltak a románoknak átengedni.

Ezeknek átadására október 5-én került sor, azonban a románok Serbescu tábornokkal az élen újra a korábban összeállított listán szereplő anyagokat akarták teljes számban elszállítani. Bandholtz vezérőrnagy fellépésére ekkor került sor. Az események rekonstrukciója több forrásból is lehetséges, azonban ezúttal egy személyes módját választottuk.

Harry Hill Bandholtz magyarországi tartózkodása során naplót vezetett, amelyet először 1933-ban adtak ki New Yorkban, majd magyarra fordítva hazánkban 1993-ban. Az eseményeket a naplórészleteken keresztül követjük, három folytatásban.

Következő bejegyzésünkben az 1919. október 5-ei történéseket fogjuk feleleveníteni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr722895119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása