Elfelejtett kincsesbánya – az első világháborús gyűjtemény

2011. május 25. 08:39 - nemzetikonyvtar

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójához közeledve jogosan merül fel az a kérdés, hogy mi lett a sorsa a gyűjteménynek, illetve egykori állománya ma hol és hogyan érhető el. Könyvtárunk munkatársa, Szőts Zoltán Oszkár ennek kísérelt meg utána járni, cikke a Nagy Háború blogon olvasható.

„Az Országos Széchényi Könyvtár legújabb csoportját mutatjuk be néhány szóval a következőkben, a Háborús gyűjteményt amely úgy szólva együtt indult meg a most folyó nagy világháborúval” – kezdte Holub József az Országos Széchényi Könyvtár háborús gyűjteménye létrehozásának bejelentését a Magyar Könyvszemle 1915-ös számában, majd a következőképp folytatta ennek a különleges gyűjteménynek a bemutatását.

Népeimhez! – Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárából
Népeimhez! – Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárából

„Ez a háború tulajdonképp két szintéren folyik; a harctereken fegyverrel, itthon pedig megfeszített munkával, mely egyrészt arra irányul, hogy kielégítse a háborús szükségleteket, másrészt pedig igyekszik enyhíteni csapásait s fenntartani, amennyire lehet, a normális élet folyását. A jövő történetírás e nagyméretű háborúra vonatkozólag gazdag anyagot fog majd találni az egész könyvtárra rúgó hivatalos kiadványokban, a résztvevők, katonai attachék, újságírók följegyzéseiben; az itthoni lázas munka s a közhangulat emlékei azonban, amelyek pedig szintén érdekesek és fontosak, legnagyobbrészt elkallódnak, ha csak nem gondoskodunk idejében megmentésükről és megőrzésükről. Ezt tűzte ki feladatául a Könyvtár, híven rendeltetéséhez, s vezetősége mindent megtett és megtesz, hogy minél eredményesebb legyen munkája.”

Szőts Zoltán Oszkár írásáért kattints a képre!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr452930680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása