Az OSZK és a mezőgazdasági munka? – érdekes kordokumentum 1953-ból

2011. augusztus 25. 10:33 - nemzetikonyvtar

Szerző: Szőts Zoltán Oszkár, történész, tartalmi feltáró – Retrospektív Feldolgozó Osztály

Könyvtárunk vezetősége kiemelt prioritású feladatnak tartja állományunk digitalizálását (http://www.itbusiness.hu/hirek/Business/Nemzeti_es_digitalis.html).

A szerzői jogokkal való problémák miatt először az OSZK saját kiadványait digitalizálták munkatársaink, melyek jelenleg a törzsgyűjtemény részét képezik. E munka nemcsak azokat a könyvformátumú kiadványokat jelentette, amelyek mostanában jellemzik intézményünket.
Meglepve vettük észre, hogy az ötvenes évekből származó dokumentumok között több, mindössze néhány gépelt oldalból álló füzet is található. Egyiküket különösen érdekesnek, és mai szemmel talán egy kicsit humorosnak is találtuk. A mű az „Útmutató a nyári mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos könyvtári feladatokhoz” címet viseli.

Jelenleg nehéz elképzelni, hogy e munkák hogyan kapcsolódnak a nemzeti könyvtárhoz, ezért érdemes megnézni, elődeink mire gondoltak, mikor ezt a tíz oldalas kiadványt elkészítették. Az alábbiakban szemelvényeket olvashatunk a műből, néhány kommentárral kiegészítve.

Országos Széchényi Könyvtár: NEMZETIKONYVTAR.BLOG.HU 01

Mint az idézett szövegből kitűnik, a könyvtárak feladataként a munkaszervezési propagandát jelölték meg, a kiadvány tehát abból a célból készült, hogy útmutatóként szolgáljon ehhez. A mezőgazdasági munkákra vonatkozó kormányhatározatok és rendeletek ismertetése után leszögezték ezek ismertetésének fontosságát.

Országos Széchényi Könyvtár: NEMZETIKONYVTAR.BLOG.HU 02

Ennél azonban többre is szükség volt.

Országos Széchényi Könyvtár: NEMZETIKONYVTAR.BLOG.HU 03 Országos Széchényi Könyvtár: NEMZETIKONYVTAR.BLOG.HU 04 Országos Széchényi Könyvtár: NEMZETIKONYVTAR.BLOG.HU 05


(Holnap folytatjuk.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr963179166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása