Shakespeare szülőháza vitrinben

2014. május 18. 08:43 - nemzetikonyvtar

Egy különleges múzeumi tárgyunkkal köszöntjük a múzeumi világnapot, amely egyszersmind internetes világnap is. Az idén 450 éve született William Shakespeare (1564–1616) stratfordi szülőházának makettje a VII. emelti katalógustérben található.

A könyvszekrényként tartalmazza a nagy angol költő és színműíró műveinek és életrajzának Knight-féle nyolckötetes kiadását.

A homlokzati oromrészen, háromszögletű ezüstlapon a következő angol nyelvű szöveg olvasható:

„Angol hölgyek és urak vásárolták 9215 pennyért, hogy Kossuth Lajosnak ajándékozzák, aki oly mesteri fokon sajátította el az angol nyelvet. Használtassék a legnemesebb célra. Shakespeare műveiből.”

A könyvek kötéstábláján Kossuth családi címere látható. Kossuth saját bevallása szerint börtönévei (1837–1840) alatt Shakespeare műveit eredeti nyelven olvasva tanult meg angolul.

Később Kossuth 1851. október 23. és november 20. között több nagysikerű beszédet tartott Anglia különböző városaiban. Szónoki tehetségével és nyelvtudásával lenyűgözte az angol közönséget, akik tájékozódván Kossuth nyelvismeretének forrásáról gyűjtést szerveztek, és 1853. május 6-án a londoni Tavern Hallban, ünnepélyes keretek között az itt látható műtárgyat ajándékozták neki. Kossuth Lajos torinói könyvtárát – a nagy államférfi iránti tiszteletből és nemzeti kegyeletből – különgyűjteményként a nemzeti könyvtár őrzi

Elbe István

komment
Címkék: elbe istván

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr156131594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.