Kerekasztal-beszélgetés és vita Mohácsról

2015. augusztus 28. 12:47 - nemzetikonyvtar

2015. augusztus 29-én szimpóziumot rendezünk a mohácsi csata évfordulóján. Vajon a korabeli források új nézőpontú elemzése és a modern tudományok (antropológia, sebészet, igazságügyi orvostan) alkalmazása választ adhat-e arra, hogy mi történhetett II. Lajossal és holttestével?

Blogsorozatunkban bemutattuk az előadókat és röviden ismertettük az előadások tartalmát. A részletes programot itt találják. A konferenciát keerkasztal-beszélgetés zárja, melyen aktív közreműködés várható a hallgatóságtól.

2015. augusztus 29. OSZK, Díszterem
15.30–18.00 
Kerekasztal-beszélgetés és vita Mohácsról, moderátor: Dr. Bárány Attila (MTA-DE Lendület-kutatócsoport) egyetemi tanár

Bárány Attila 1971-ben született Cegléden. 1996-ban a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett történelem-angol szakos középiskolai tanári diplomát. 1992-93-ban Angliában, a University of Hull-on hallgatott középkori angol történelmet. 1995-ben a budapesti Közép-Európai Egyetem medievisztika szakán szerzett MA-oklevelet. 2001-ben védte meg PhD-disszertációját a Debreceni Egyetemen, 2009-ben habilitált.
Felsőoktatási intézményekben több mint két évtizede tanít. 1994 óta tart órákat a KLTE, majd a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Történelmi Intézetében, 2015-től egyetemi tanár. 1995 és 2004 között a Miskolci Egyetemen, 1998-99-ban a KLTE Angol Irodalmi Tanszékén oktatott.
A DE Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola törzstagja. 2 végzett és 9 aktív doktorandusza van. Vendégoktatóként dolgozott az Universität Rostock, valamint az Otto-Friedrich Universität Bamberg Történelmi Intézeteiben. Egy évig oktatott Tudor-kori angol történelmet a National University of Ireland, Galway Történelem Tanszékén. Az 1990-es évek elején a középkori Anglia politika- és hadtörténetével kezdett el foglalkozni. Érdeklődése Nagy Alfréd korától Becket Tamáson át egészen a lollard eretnekségig terjed.
Később a középkori Magyarország és Anglia politikai kapcsolatainak a kutatása felé fordult. Ma fő kutatási területe a 14-15. századi, 16. század eleji Magyarország diplomáciatörténete, azon belül is leginkább a nyugat-európai (angol, francia, burgundi) kapcsolatokkal foglalkozott, elsősorban a Zsigmond-, Mátyás- és a Jagelló-korban.
Régóta foglalkozik a Százéves Háború korának hadtörténetével, a hadi logisztikától kezdve a zsoldoskompániákig; illetve a keresztes hadjáratokkal. Kutatásainak egy másik iránya a 13. századi, elsősorban a II. András-kori Magyarország külpolitikája, különösen a nyugati, vagy a keresztes államokkal való viszony, továbbá a mongol előretörés elleni védekezés európai háttere. Kutatásai részben érintették a művészet- és mentalitástörténetet, s a Debreceni Egyetem hagyományait követve foglalkozott társadalom- és településtörténettel is.
Több egyetemi tankönyv munkálataiban működött közre. Több mint száz tudományos közleménye született, amelyek a magyar mellett eddig három idegen nyelven, hat országban jelentek meg. 12 hazai és nemzetközi konferenciát szervezett Debrecenben és Budapesten, 8 magyar és idegen nyelvű tanulmánykötet, köztük több emlékkötet szerkesztője volt. Több mint 70 tudományos konferencia-előadást tartott, nagyobb részét idegen nyelven, 10 országban.
1996 óta többször folytatott kutatásokat Nagy-Britanniában (London, Oxford, Cambridge, Edinburgh). 2002-05 között Bolyai-ösztöndíjas volt. Ezen kívül kutatásait több elnyert pályázat is segítette (OTKA, Campus Hungary, TÁMOP, Debrecen Kultúrájáért Alapítvány, TEMPUS Comenius, Open Society Institute). 2010-től vezeti Debrecenben a „Magyarország a középkori Európában” nevű munkacsoportot, amely – a Szegedi, Pécsi Tudományegyetem, illetve a MTA BTK TTI munkatársaival kiegészülve – 2014-ben elnyerte az MTA Lendület-pályázatát.
A Történelmi Tanulmányok. Acta Universitatis Debreceniensis - Acta Historica főszerkesztője. 2001 óta egy könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozik. A Közép-Európai Egyetem MA- és PhD-képzésében volt külső témavezető és opponens. Részt vett a román Felsőoktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap bölcsészettudományi zsűrijében.

barany_foto.jpg

Szimpózium a mohácsi csata évfordulóján a Budai Várban 2015. augusztus 29. (szombat) 13.00–18.00 Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem (VI. emelet)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr257736094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása