Leányrablás egy régi kalendáriumban

2015. szeptember 04. 08:24 - nemzetikonyvtar

Az egyik kedves kollégánktól csodálatos ajándékot kaptunk most kedden délelőtt. Egy régi kalendáriumot nyújtott át nekünk, amely bár csonka, de különösen ritka nyomtatvány. Eddig mindössze egy példányát ismertük a világon, tudomásunk szerint az Akadémia Könyvtára őriz egy töredéket (csupán két levelet) az 1655-ben Kassán nyomtatott könyvecskéből.

p1040036.JPGÚj és ó kalendárium Krisztus urunk születése után 1656. esztendőre (Kassa, 1655).

Ez a mostani töredékes példány a teljes „A” füzetet tartalmazza, vagyis nyolc levél terjedelmű, és az 1656-os év július közepéig tartó napjait foglalja magába. A tulajdonosától egykorú bejegyzéseket is olvashatunk a kalendáriumban. Ezek között találunk eltévedt juhokról, szőlőkről, adósságról szóló feljegyzéseket is. Az egyik apró történetet érdemes megosztani a nagyközönséggel. A kalendárium tulajdonosa január 3-án a következőt írta bele a könyvébe: „Die 3 loptak el Breczo Giörgj emberemet leaniostul minden ezközit el uittik szanon az Berzenkeiek.”

p1040038.JPGÚj és ó kalendárium Krisztus urunk születése után 1656. esztendőre (Kassa, 1655).

Tehát Breczó Györgyöt lányával és szerszámaival együtt elrabolták a Kassától nagyjából 40 kilométerre lakó berzenkei emberek. Alig telt egy hónap, már ez került be a kalendáriumba: „Die 6 Feb. Uolt menieghzö az Breczko Giorgj leanianak Berzenken.”

p1040037.JPGÚj és ó kalendárium Krisztus urunk születése után 1656. esztendőre (Kassa, 1655).

Vagyis a lányrablás olyan jól sikerült, hogy február elején már lagzit ült a „rabló”. A kalendárium további bejegyzéseit – a digitalizált oldalakkal együtt – a későbbiekben közölni fogjuk.

Farkas Gábor Farkas

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr347758004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.