Stendhal-fordítások, Kéky Lajos, Moholy-Nagy László és H.G. Wells művei érkeznek az OSZK digitális gyűjteményébe

2017. január 11. 10:39 - nemzetikonyvtar

A Magyar Elektronikus Könyvtár újdonságai közt minden év elején külön figyelmet kapnak a január 1-től a jogvédelem hatálya alól felszabadult szerzők művei. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az alkotó halálát követő évtől számított 70 évig engedélyköteles a művei megjelentetése, így 2017-től az 1946-ban elhunyt írók könyvei már szabadon terjeszthetőek az interneten.

Közkinccsé válnak tehát és az év folyamán folyamatosan kerülnek majd a MEK-be olyan szerzők könyvei, mint Beke Manó (matematikus), Berze Nagy János (néprajzkutató), Bethlen István (politikus), Gratz Gusztáv (politikus és történetíró), Horger Antal (nyelvész), Kéky Lajos (irodalom- és színháztörténész), Moholy-Nagy László (fotográfus és festőművész), Nagy Lajos (régész és művészettörténész), Pável Ágoston (nyelvész és költő), Pröhle Vilmos (orientalista), Salgó Ernő (újságíró és műfordító), Sebestyén Gyula (néprajzkutató), valamint Gerhart Hauptmann (német drámaíró) és H. G. Wells (angol író) művei.

Folyamatosan kerülnek fel például az alábbi kiadások:

2016-ban minden korábbi évnél több, összesen 1528 digitális vagy digitalizált könyv került a MEK gyűjteményébe, melyek közül Bartók Béla és Szerb Antal műveinek látogatottsága kiemelkedett. Remélhetőleg ez a tendencia a jövőben is tovább folytatódik, mivel egyre többen ismerik fel a szabad hozzáférés előnyeit.

Kövesd a Magyar Elektronikus Könyvtár gyarapodását RSS-ben, a Twitteren, az érdekesebb újdonságokról szóló híreket pedig a Facebookon.

A képre kattintva máris letölthetsz egy újonnan felkerült szabadon terjeszthető közkincset! :)

A főszereplő, Graham álmatlanságban szenved, és napokon keresztül nem tud elaludni. Majd pillanatok alatt olyan mély, kómaszerű állapotba kerül, melyből csak 203 évvel később ébred fel. A világ nagyon megváltozott, ő pedig a társadalom központi figurája lett, a leggazdagabb ember. Próbál az új világgal megismerkedni, miközben még a két évszázaddal korábbi Anglia emlékei élnek a fejében.

Herbert George Wells: Mikor az alvó ébred. Fordította Mikes Lajos, Budapest 190? – Magyar Elektronikus Könyvtár

h_g_wells_nemzetikonyvtar.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6212090505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása