Az OSZK Híradó mint a nemzeti könyvtár történetének tükre: 1. rész

2019. május 15. 08:10 - nemzetikonyvtar

Online is elérhető az Elektronikus Periodika Archívumban az Országos Széchényi Könyvtár 44 évet megélt lapja, az 1958. május 10-én útjára indított OSZK Híradó. Ehhez kapcsolódóan Az Országos Széchényi Könyvtár Híradójának története és repertóriuma, 1958–1974 című kötet (szerk. Horváth Viktor) a Magyar Elektronikus Könyvtárban olvasható.

majus_14_oszk_hirado.jpg

OSZK Híradó, 1977, 20. évfolyam, 9. szám. Címlap

Az első lapszám megjelenésének időzítése azzal volt kapcsolatos, hogy az 1956-os események után 1958 márciusában megkezdődött a könyvtár átszervezése, amivel együtt a Közalkalmazottak Szakszervezetének a könyvtárban működő alapszervezete is megújult. A szakszervezeti bizottság indította el a könyvtár belső tájékoztatóját, az új vezetés (és nem utolsósorban a pártszervezet) jóváhagyásával és támogatásával.

A lap nem teljesen előzmények nélkül való. Könyvtári Híradó címen az OSZK Szakszervezeti Bizottsága 1950. szeptembertől 1951. április-júniusig már kiadott egy lapot. Az OSZK Híradó első számai még OSZK Szakszervezeti Híradó címen jelentek meg, kéthetenként, stenciles sokszorosításban, és híven a lap címéhez a szakszervezeti munka híreit tolmácsolták, valamint a könyvtár életének eseményeiről tájékoztatták a könyvtár munkatársait. 1959-ben a cím megváltoztatása „OSZK Híradó”-ra jelezte a lap látókörének némi kiszélesítését, ahogy az 1959/1–2. szám bevezetőjében olvashatjuk:

„Szükségesnek tartjuk, hogy minden egyes munkatársunk saját részfeladatán túl lássa annak összkönyvtári vonatkozásait és szélesebb társadalmi hatását is. Ezt szolgálja az a törekvésünk, hogy áttekintő képet kívánunk adni könyvtárunk egészének munkájáról, elért eredményeiről, még fennálló hiányosságairól, terveiről és mindennapi munkájáról.”

OSZK Híradó, 1959/1–2. sz., 1. o. – Elektronikus Periodika Archívum

Különböző rovatcímek (pl. „Munkánkról, kérdéseinkről”, „Krónika”) alatt beszámoltak a vezetői üléseken elhangzottakról és a meghozott döntésekről, ismertették a munkatársakat érintő híreket, regisztrálták a könyvtár eseményeit, hosszabb-rövidebb cikkekben a könyvtárt érintő szakmai kérdéseket tárgyaltak. A „Kiadványainkról”, a „Kiállítás” rovatcímek magukért beszélnek, a „Munkatársainkról”, „Nyugdíjasainkról” rovatokban főleg az új munkatársak bemutatása, a régiekkel és újakkal készített interjúk, a könyvtár korábbi munkatársairól szóló interjúk-tudósítások kaptak helyet. A „Sajtófigyelő” rovatban az OSZK-ról más lapokban megjelent cikkekből tallóztak, illetve újraközölték az eredeti cikkeket. A „Tájékozódás” című rovatban a hazai és külföldi könyvtárügyi szakmai kérdések, események ismertetése kapott helyet. A „Könyvtárunk életéből” rovat a rendszerváltásig főleg az ún. társadalmi szervek (szakszervezet, pártszervezet, ifjúsági szervezet) híreit-eseményeit tolmácsolta, 1990-től kezdve pedig a Közalkalmazotti Tanács fóruma lett. De az utolsó évfolyamokban ebbe a rovatba különböző szakmai eseményekről írt beszámolók is kerültek. Különösen érdekes a „Múltunk, örökségünk” című rovat tartalma, amelyben az OSZK történetével foglalkozók kisebb terjedelmű tanulmányai jelentek meg. Végigtekintve a 44 évfolyam számain, több fontos és az utókor számára is érdekes témakör rajzolódik ki a cikkekben. Nem a teljesség igényével sorolunk fel néhányat közülük:

Az egyik középponti téma volt a lapban annak az 1960-tól 1985-ig tartó 25 évnek a végigkísérése, ami alatt a nemzeti könyvtár új elhelyezése a Budavári Palota F-épületében megtörtént. A költözésről a múzeumbeli csomagolási munkálatok egyik irányítója, Szilágyi József írt érdekes visszaemlékezést 1994-ben (9–10. szám).

regi_olvasoterem_kepes_ujsag_1983_3_12_3.jpg

Költözik nemzeti könyvtárunk. Kép a régi olvasóteremről.
In. Képes Újság, 24. évf. 11. sz. (1983. március 12.), 2–3.

Ez az időszak nemcsak a várbeli építkezés nyomon kísérését jelentette, hanem azoknak a feladatoknak a dokumentálását is, amelyeket a „vári felkészülés” érdekében a könyvtárnak el kellett végeznie. A felkészülés dokumentumai voltak az egyes szakmai kérdéseket tárgyaló tervtanulmányok: az OSZK gyűjtőkörének határkérdéseiről, az olvasói és szolgálati katalógusokról, az olvasószolgálatról, a tájékoztató munkáról, a raktározásról és állományvédelemről, a vári épületbe tervezett állandó és időszaki kiállításokról, a könyvtár közművelődési funkcióiról. Ezekről élénk vita folyt az OSZK Híradó hasábjain az 1960-as években.

oszk_koltozes_raktar_magyar_ifjusag_1985_3_8_9.jpg

oszk_koltozes_raktar_2_magyar_ifjusag_1985_3_8_11.jpg

Költözik a könyvtár. Költözési képek a Várból. In. Magyar Ifjúság, 29. évf. 10. sz. (1985. március 8.), 9–11.

Rácz Ágnes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr4414826330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása