Petőfi Sándorral kapcsolatos könyvekkel, Hóman Bálint, Almásy László és Sinclair Lewis műveivel bővül a MEK

2022. január 27. 06:00 - nemzetikonyvtar

A Magyar Elektronikus Könyvtár újdonságai közt minden év elején külön figyelmet kapnak a január 1-től a jogvédelem hatálya alól felszabadult szerzők művei. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az alkotó halálát követő évtől számított 70 évig engedélyköteles a művei megjelentetése, így 2022-től az 1951-ben elhunyt írók és fordítók könyvei már szabadon terjeszthetők az interneten.

Közkinccsé válnak tehát és akár már az év folyamán megjelenhetnek a MEK-ben olyan szerzők könyvei, mint

Almásy László (utazó, pilóta), Balogh Artúr (jogász, egyetemi tanár), Birkás Géza (irodalom- és művelődéstörténész), Békessy Imre (újságíró), Bölöni Györgyné (író, műfordító), Clair Vilmos ( jogász, újságíró), Finály Gábor (régész, pedagógus), Giszkalay János (író, költő), Gyomlay László (író, irodalomtörténész), Gyöngyösi János (politikus, lapszerkesztő), Hegyi István (író, újságíró), Hodács Ágoston (plébános, műfordító), Hóman Bálint (történész, politikus), László Ferenc (újságíró, műfordító), Maróczy Géza (újságíró, sakknagymester), Melocco János (író, újságíró), Siklóssy László (író, művelődéstörténész), Somogyi Imre (lelkész, író, költő), Szilárd János (író, újságíró), Tavaszy Sándor (filozófus, teológus), valamint Zsolt Ágnes (a „magyar Anne Frank”, Heyman Éva naplójának szerkesztője).

A hazai alkotók mellett olyan neves külföldi szerzők művei is szabadon felhasználhatóvá váltak ez év elején, mint például a francia író és esszéista, André Gide, vagy Sinclair Lewis, az irodalmi Nobel-díjas amerikai író. Az ő könyveik közül is várhatóan felkerül néhány az elektronikus könyvtár virtuális polcaira, azok közül, amelyeknél már a fordítói jogok is lejártak.

A „Petőfi 200” emlékévhez kapcsolódva pedig a már most is gazdag kínálaton túl további Petőfi Sándor verseskötetekkel, valamint róla szóló könyvekkel gyarapodik idén a MEK. A képre, vagy ide kattintva máris letölthetsz egy újonnan felkerült szabadon terjeszthető közkincset, László Ferenc újságíró 1933-ban megjelent izgalmas krimijét.

a_halal_arnyekaban.jpgLászló Ferenc: A halál árnyékában, [Budapest], Világvárosi regények Kiadóvállalat, (Világvárosi regények 103.), [1933]. Cmlap – Magyar Elektronikus Könyvtár

Drótos László (Webarchiválási Osztály)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9816824310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása