Hungarika workshop a nemzeti levéltárban – a nemzeti könyvtár kollégáinak részvételével

2022. március 22. 06:00 - nemzetikonyvtar

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában a hungarikakutatásokat bemutató tudományos konferenciát rendeztek 2022. március 7-én. A hagyományteremtő céllal szervezett összejövetel, workshop alkalmat teremt arra, hogy a külföldi közgyűjteményekben őrzött magyar vonatkozású forrásokat feltáró, összegyűjtő és másolatban „hazahozó” kutatók legfrissebb eredményeiket és tapasztalataikat megosszák egymással.

hungarika_workshop_opti.jpg

A hungarikakutatásokat bemutató tudományos konferencia a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2022. március 7-én

Már az első alkalommal megmutatkozott, hogy a magyar vonatkozású források spektruma milyen széles, hiszen a Corvina-könyvtár külföldön található darabjainak sorsától kezdve a 19–20. századi fényképekig számos különleges dokumentumról szó esett.
A workshop egy örömteli kultúrdiplomáciai pillanattal kezdődött, a MNL igazgatója, Szabó Csaba és a Mantovai Állami Levéltár (Archivio di Stato di Mantova) igazgatóasszonya, Luisa Onesta Tamassia együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek köszönhetően a MNL online nyilvántartásában digitális másolatokkal együtt lehet majd rögzíteni és közzétenni a mantovai levéltár magyar vonatkozású kincseit. Az együttműködés alkalmából köszöntőt mondott a két érintett levéltárigazgató, a Modenai Állami Levéltár (Archivio di Stato di Modena) igazgatóasszonya, Lorenza Iannacci, a milánói Ambrosiana Könyvtár (Veneranda Biblioteca Ambrosiana) vezetője, Mons. Federico Gallo és Maróti Orsolya, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese, valamint megjelentek a magyar kultúrstratégiai intézetek részéről a Magyar Nemzeti Múzeum képviselői és az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Rózsa Dávid.

resztvevok_es_kozonseg_hungarika_workshop_opti.jpgA hungarikakutatásokat bemutató tudományos konferencia résztvevői és közönsége a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2022. március 7-én

A „hivatali” rész lezárultával a kutatási beszámolókra került sor. Elsőként az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae kutatócsoport tagja, Zsupán Edina ismertette a Corvina-könyvtárat érintő legfrissebb kutatásokat, köztük mindenekelőtt az aktuálisan zajló osztrák–magyar együttműködést, amely az Ausztriában őrzött corvinák feldolgozására irányul. Az utóbbi évek eredményeinek összefoglalásán túl felhívta a figyelmet, milyen törékeny dolog a Corvina-identitás: előfordulhat, hogy egyes Hunyadi Mátyáshoz kötött kódexeinkről kiderül, nem is voltak az uralkodói könyvtár részei, de természetesen bővülhet is a corvinák listája. Mindezt egy izgalmas példával is érzékeltette: az osztrák nemzeti könyvtárban őrzött egyik kódex elején látható kis, vörös festéknyom alapján kezdtek nyomozásba az osztrák kollégákkal. Bár a kódex címlapja, amely alapján nagy valószínűséggel azonosítani lehetne a korábbi tulajdonost, elveszett, az alapos tartalmi vizsgálat után feltételezhető, hogy a könyv megfordult Magyarországon, a Corvina-könyvtár szempontjából további kutatásra érdemes.

zsupan_edina_hungarika_workshop_opti.jpg

Zsupán Edina, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae kutatócsoport tagjának előadása

A középkornál maradva Varga Szabolcs horvátországi kutatásairól számolt be, ahol az elcsatolt területeken található értékes források körét és eredetét mutatta be, továbbá felkészítette a leendő kutatókat a várható kihívásokra (rövid nyitvatartási idő, korlátozott dokumentumforgalmazás) a különböző közgyűjteményekben.
Jelentős időbeli ugrással a kommunista diktatúra időszaka került ezután sorra, Wencz Balázs a magyar és a keletnémet állampárt kapcsolatait és a német levéltárak elektronikus nyilvántartásait mutatta be. A délelőtti szekciót Fisli Éva, a nemzeti múzeum kutatója zárta, aki a fotóhungarikákra irányuló vizsgálatairól számolt be. Látványos prezentációja segítségével nemcsak képet kaptak a résztvevők arról, hogy hány helyen érdemes vizsgálódni a hungarikafotók után, hanem bepillantást is nyerhettek az osztrák–magyar koronázási díszalbumokba és magyar földrajzi felfedezők fényképes dokumentációjába is.
Délután a MNL Országos Levéltárának „hazai” kutatócsoportjai mutatkoztak be, először a Négyzetkataszter OTKA projekt, amely a területi adóösszeírások és a kapcsolódó térképészeti felmérések összeírására vállalkozott. Reisz T. Csaba összefoglalta a kutatás eredményeit és további irányait, Török Enikő pedig a felmérésekkel összefüggő intézménytörténeti vizsgálatokról számolt be.
A második szekcióban a Vestigia Kutatócsoport eredményei kerültek terítékre, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Olasz Tanszékén megalakult csoport és lelkes olasz támogatóik tették lehetővé, hogy a reggeli nagyszabású intézményi együttműködés létrejöhessen. A kutatás első tíz évét Domokos György vezető kutató ismertette, majd a friss eredmények közül Szovák Márton, könyvtárunk Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa mutatta be, hogyan működött a velencei kémkedés a mohácsi csata után. Az izgalmas források javát a nemzeti könyvtár kutatóinak jelentős hozzájárulásával közreadott Örök Mohács (szerkesztette többek közt Farkas Gábor Farkas, a fordítók között Bakonyi Zsuzsanna, Kasza Péter, Rédey-Keresztény János, Szebelédi Zsolt, Túri Klaudia és az előadó) kötet lapjain már a széles közönség is megismerheti, ezekből kirajzolódik a velencei hírszerzés sokrétű hálózata és a csata kapcsán keletkező hírek és álhírek terjedése is.

szovak_marton_hungarika_workshop_opti.jpg

Szovák Márton, a Régi Nyomtatványok Tára munkatársának előadása

Végül Arany Krisztina főlevéltáros mutatta be és nyitotta meg a Vestigia kutatások legfontosabb hazahozott dokumentumaiból válogató Magyarok nyomai Itáliában című online kiállítást.
A tartalmas tudományos eszmecserét egy a koronavírus-járvány idején méltatlanul csekély figyelem mellett lezajlott adományozás felelevenítése zárta, amelynek keretében a Konkoly-Thege család tagjai összegyűjtötték a második világháborút követően külföldre menekített irataikat, és a családi levéltárat – köztük nyolc középkori oklevelet – felajánlották és átadták a magyar államnak, amelynek nevében a nemzeti levéltár fogja gondozni a különleges irategyüttest.
A workshop programja és az elhangzott előadások útmutatásul szolgálhatnak a későbbi hungarikakutatásra induló szakembereknek, s egyúttal bemutatták azt is, hogy ezekhez a kutatásokhoz a nemzeti könyvtár szakemberei is komoly eredményekkel tudnak hozzájárulni. 

Szovák Márton (Régi Nyomtatványok Tára)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1717786042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása