Rózsa Dávid: „Külön öröm, amikor egy ilyen teljességre törekvő téka még tovább tud bővülni, szépülni, mindenki örömére."

2022. március 23. 09:39 - nemzetikonyvtar

Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatójának megnyitó beszéde a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár felújított tereinket átadásán, 2022. március 21-én.

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr! Képviselő Úr! Polgármester Úr! Igazgató Asszony és Úr!

Hölgyeim és Uraim!

Nagy örömmel fogadtam el Igazgató asszony felkérését a mai eseményre – több okból is. Egyrészt, mert a Könyvtári Intézeten keresztül folyamatos rálátásom van ugyan az ország könyvtárainak életére, de a személyes találkozásokat semmi nem pótolja. Másrészt pedig, mert lelkemben különleges helyet foglal el a történelem, és nagy boldogság egy olyan városba látogatni, ahol ennyire kézzelfoghatóan gazdag a történelmi és kulturális örökség. Ahol Kossuth, Kazinczy, és a Rákócziak neve még annál is többet jelent, mint másutt az országban.

Sátoraljaújhely lakossága mindig is szeretettel fordult a könyvek, az olvasás felé. Gazdag könyvtára volt a helyi Zemplén Casinónak, ahol a reformkor városhoz kötődő meghatározó politikai és kulturális alakjai rendszeresen megfordultak. A századfordulón aztán a Városi Casino és a Kazinczy kör biztosította a könyvtári ellátást; előbbi már 1896-ban katalógussal rendelkezett. Maradva a bibliotékák soránál, az 1928-ban alakult Kossuth Kaszinó a nemzeti érzés ápolása, műveltség emelése, a tartalmas szórakozás biztosítása érdekében létesített könyvtárat. Ebben az intézményben már tetten érhető a

könyvtárak szerteágazó és sokoldalú tevékenysége, azaz a kötetek elérhetővé tétele mellett ismeretterjesztő, hazafias és szórakoztató előadásokat rendeztek, műsoros esteket tartottak.

A nagy elődök említésekor nem mehetünk el a Zempléni Levéltár mellett. Páratlan gyűjteménye, gazdag forrásanyaga, Kazinczy Ferenc levéltári munkájával gyarapítva méltó kiegészítője a jelenlegi könyvtári állománynak.

A város és Igazgató asszony sokat tesz azért, hogy a Városi Könyvtár megfeleljen a kor követelményeinek, az olvasók igényeinek. Online katalógus, helytörténeti anyagok, idegen nyelvű gyűjtemény teszi teljesebbé a közművelődési feladatokat ellátó,

számítástechnikai segítséget is nyújtó szolgálatot. A könyvtár eddig is sok lokálpatrióta kutató számára nyújtott bőséges alapanyagot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a városnak saját lexikona, atlasza, monográfiája van; gyönyörű régi képeslapokból egy albumnyi gyűjteményt állítottak össze, és kiskamaszok számára is készítettek egy mesekönyvet, amely a város hagyományait, történetét és nevezetességeit mutatja be. Külön öröm hát, amikor egy ilyen teljességre törekvő téka még tovább tud bővülni, szépülni, mindenki örömére.

A mostani projekt nem jöhetett volna létre, ha a Kultúráért Felelős Államtitkárság nem indítja el mintaprojektek sorát Csornától Gyulán át Sátoraljaújhelyig. Köszönet illeti ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumát, valamint képviselő urat és polgármester urat, amiért szívükön viselik a városi könyvtár megújulásának ügyét.

Igazgató asszony!

Gratulálok a gyarapodáshoz; kívánom, hogy minél több olvasni és kutakodni vágyó újhelyi látogasson el Önökhöz, és hogy a jövő Kazinczy Ferencei nevelődjenek ki e polcok között.

Rózsa Dávid

277096705_405507888049904_6990941453986974104_n.jpeg

Fotó: Rózsa Dávid a közösségi tér átadásán, Facebook

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6717787228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása