Logo Pic
soostamas 2024. szeptember 09.

„Megfogtam a gitár nyakát, és egy lekváros pirítós volt” – Lazarvs a Koncertsztorik podcastban

lazarvs_foto_frankoliver.jpg

A Koncertsztorik podcast új adásának vendége az ország egyik legnépszerűbb metálzenekara, a Lazarvs, akik októberben jubileumi bulival ünneplik meg a Hellish című, idén 10 éves lemezüket. Kocsonyássá váló gitárokról, lyukas színpadokról, Weedeateres házibuliról, és a nemzetközi, nightlineres turnézásról is beszélgettünk Áron Andrással és Makai Lászlóval, akik őszintén elmesélték azt is, hogyan élték meg a tavalyi, traumatikus tagcserét a zenekarban. A Koncertsztorik új adása meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcastsben, és más ismert podcasthallgató appokban!

Idén 15 éves a Lazarvs, és 10 az áttörést meghozó, kultikus lemezük, a Hellish, amit elejétől a végéig eljátszanak október 11-én az Akvárium nagytermében. A podcastben megbeszéljük, hogy miért pont a Hellish kapott jubileumi bulit, Andris eldúdolja a Pothead riffjét, Makkos pedig elmeséli a szám eleji, híres beszámolásának történetét, hogy aztán visszatolassunk a kezdetekhez, amikor a Lazarvs – gyereknevén Apey & the Pea – pár embernek adott klubbulikat a magyar underground egyik fontos kikeltetőjének számító R33-ban. Szóba kerülnek az első gázsik és az első sikerek („Teltház? Egy 250 fős klubban? Ránk? Jézusmária!”), és az első nagy turné is a példakép Blind Myselffel és a népszerűsége csúcsán lévő Leander Risinggal („Leandert darabokra szedték mindenhol, kislányok tömkelege sírt az első sorban”).

TŰRHŐ HIMNUSZOK – A TÍZ LEGJOBB APEY-SZÁM

Kiderül, hogy melyiküket lehet kiakasztani azzal, ha stoner-grunge-nak hívják a zenéjüket, és az is, hogy ki nem akart benevezni a Nagy-Szín-Pad tehetségkutatóra, amit aztán megnyertek, és így 2019-ben a Sziget Nagyszínpadán is felléphettek, mégis sokkal durvább volt nekik a VOLT nagyszínpada, ahol végül Ákos és a stábja húzta ki őket a csávából. Elmesélik Andris miskolci sztoriját, amikor annyira headbangelt a Judas alatt, hogy elájult, a fishinges óriásvihart, amikor Makkos nem mert fellépni, és a legendás hajdúszoboszlói esetet, amiről itt inkább nem spoilereznénk semmit. Beszélünk a koncert előtti ivásról is, hogy milyen volt Andrisnak az önpusztítós éveiben turnéznia, és Makkos feleleveníti azt a koncertet, ami után megfogadta, hogy soha többé nem iszik alkoholt fellépés előtt és alatt – csakis utána, de ma már azt is mértékkel.

lazarvs_foto_frankoliver2.jpgÁron András és Makai László. Fotó: Frank Olivér.

Kivesézzük a Lazarvs fontosabb külföldi koncertjeit és nemzetközi karrierjét, hogy hogyan kerültek ki a londoni Desertfestre, aminek abban az évben a Sleep volt a főzenekara, és hogyan sikerült játszaniuk az imádott Weedeater előtt a londoni Underworldben, akikkel aztán egy házibuliba is elmentek. 2019-ben jött az első nightlineres európai turné az Ektomorf előzenekaraként, aminek nem lett folytatása, mert jött a Covid, a Lazarvsnak pedig több évébe telt visszadolgoznia magát arra a szintre, ahol a járvány előtt voltak nemzetközileg.

Ősszel headliner európai turnéra indulnak kisebb nyugat-európai klubokban, de előtte elmesélik, milyen volt a tavaszi balkáni turné („Lyukas a színpad, az se biztos, hogy lesz egy néző is. Na, hogyan reagálsz erre az egóddal?”), és hogy nyitott-e meg nekik új ajtókat a névváltás. Hosszabban beszélnek arról is, hogy milyen volt 14 év után megválni legjobb barátjuktól és basszugitárosuktól, Prepicza Zoltántól tavaly („az egy nagyon félelmetes, nemalvós, rosszullevős, rémálmos időszak volt”), és arról is, hogyan sikerült beilleszkednie egy új tagnak (a Dungaree-ben is játszó Balogh Attilának) ebbe a szoros barátságba, és milyen beavatási rítuson kellett átesnie Attilának.

Hallgasd a műsort a Spotify-on, az Apple Podcastsben, vagy más podcasthallgató alkalmazásokban!

A podcast műsorvezetője Soós Tamás, a fotókat Frank Olivér (infinitebeat.hukészítette.

A Koncertsztorik podcast a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával jött létre.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

Vissza a címlapra
Recorder
A Recorder a jó popzene és a minőségi újságírás barátja. Informál, értékel, orientál, véleményt formál és szolgáltat. Célja, hogy meghatározó magyar nyelvű, független zenei weboldallá váljon.
Legjobban pörgő posztok
Az Empoli elleni mérkőzés
venember83 • 5 nap
Megütötte Perry Farrell Dave Navarrót a Jane"s Addiction bostoni koncertjén
sunthatneversets • 5 nap
A PSV elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Sarri: „Szívesen dolgoznék együtt a két Cristianóval”
venember83 • 7 nap
Emma Stone a furaság királynője. A kegyelem fajtái (filmkritika)
onozorobi • 2 nap
Cikkek a címlapról
Csáth Velencében II.
1908-ban, azaz 116 éve utazott el egyetlen külföldi nyaralására Csáth Géza. A nyári szünet utolsó napjaiban a Monarchia-beli Trieszten át az „Adria királynőjének” nevezett Velencébe vezetett a 21 éves orvostanhallgató útja, ami a századelőn Abbázia mellett az egyik legnépszerűbb üdülőhelynek…
Erre senki nem számított: rockénekesnő lett Szandi
Veteránnak számít a magyar könnyűzenében Pintácsi Alexandra, közismert nevén Szandi, aki mindössze 14 évesen debütált első lemezével. Még meglepőbb, hogy ő a legfiatalabb platinalemezes előadó hazánk történetében. Eddig húsz nagylemezt adott ki, és turnézott Japánban is. Most azonban új kihívások…
>