Száznál is több életút a Magyar Elektronikus Könyvtárban

2017. január 26. 08:01 - nemzetikonyvtar

Két, papírkiadásban nehezen beszerezhető sorozat köteteinek digitális változatai jelennek meg a Magyar Elektronikus Könyvtárban ezekben a hetekben. Mindkettő műszaki és természettudományi szakterületeken dolgozó értelmiségek életútját mutatja be, gyermekkoruktól kezdve egészen a nyugdíjas éveikig. Mérnökök, kutatók, egyetemi tanárok, akadémikusok, vezető beosztású szakemberek mesélik el bennük karrierjük és családjuk történetét, emlékeznek vissza az átélt szakmai és társadalmi változásokra.

Az önvallomásokból a személyes életutak mellett kibontakozik egy-egy iparág vagy tudományterület huszadik századi magyarországi története is, megismerhetők olyan részletek, amelyekről ma már csak kevesen tudnak.

Az első könyvsorozat (Életek..., Életutak..., Életpályák..., Életünk... stb. kezdetű kötetcímekkel) Horn János olajmérnök, okleveles szakközgazda nevéhez fűződik. 2002-ben jelent meg /Egy szakma tündöklése és hanyatlása/ címmel az első általa szerkesztett könyv, amely bányavállalati vezetők visszaemlékezéseit tartalmazza. Ezt azóta tucatnál is több követte, a bányászat mellett a földtudományok, az energetika, a környezetvédelem és a kohászat témájában. Egy-egy kötetben általában tíz-egynéhány, egy-két fotóval kiegészített önéletrajzot találunk, köztük például Juhász Árpádét, a televízióból is ismert geológusét.

eletutak_nemzetikonyvtar01.jpg

A második sorozat (Ifjan – Éretten – ... kezdetű címmel) ötletgazdája, szerkesztője és az interjúk készítője Tóth László gépészmérnök, a miskolci Bay Zoltán Intézet volt vezetője, egyetemi professzor. Ennek a sorozatnak eddig 11 kötete jelent meg (közülük kettő egy korábbi bővített kiadása), mindegyik egy-egy személlyel készült interjút és sok képet tartalmaz. Mivel a könyvek a riportalany 80. vagy 85. életévének betöltése alkalmából születtek, ezért az interjúk is 80 vagy 85 kérdésből és válaszból állnak. A megszólaltatott szakemberek között található például Havass Miklós informatikus, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság korábbi elnöke és Czibere Tibor gépészmérnök, volt egyetemi rektor és művelődési miniszter is.

eletutak_nemzetikonyvtar02.jpg

 

komment
Címkék: mek

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3512134715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása