Elhunyt Róbert László Pulitzer-emlékdíjas és Aranytoll életműdíjas újságíró

2019. február 13. 09:30 - nemzetikonyvtar

Az OSZK Történeti Interjúk Tára több éven keresztül készített életútinterjút Róbert Lászlóval, a 2019. február 7-én 93 éves korában elhunyt Pulitzer-emlékdíjas és Aranytoll életműdíjas újságíróval. 

Az alábbiakban egy vele készített interjúrészlettel emlékezünk rá. (A felvételek megtekinthetők és kutathatók az Országos Széchényi Könyvtárban.)

Róbert László televíziós dokumentumfilmek, rádióriportok és könyvek szerzőjeként vált nemzetközileg is elismertté. Mozgalmas élete egyfajta kalandregény volt.

Róbert László 1926-ban született Pécsett, majd ott érettségizett. A háború megpróbáltatásai és a munkaszolgálat után az újrakezdés következett. Magyar–francia szakon tanult a Pázmány Péter Tudományegyetemen, majd 1948-ban a párizsi Institut d’Etudes Politiques posztgraduális intézetében végzett. A Rajk-per után bútorszállító segédmunkásként dolgozott, majd 1956-ban bekerült a Magyar Rádió forradalmi bizottságába. Az 50-es évek végén a Népszava munkatársa lett. Első külföldi tudósításait ekkor írta Bagdadból és Bejrútból. 1962 és 1966 között a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda római és vatikáni tudósítója volt, majd 1968 és 1970 között Vietnám, Laosz és Kambodzsa következett. Az első televíziós dokumentfilm-sorozatokat is ekkor készítette. Ezek olyan sikeresek voltak, hogy német és svéd televíziók is műsorukra tűzték őket. 1970 és 1972 között forgatta a Milyenek az olaszok? című TV-sorozatot, amit az olasz RAI is bemutatott. A sorozatért  díjat adományozott neki Róma polgármestere. 1976-ban, nyolc év „várakozást” követően indult el a Tisztelendők című dokumentumfilm-sorozata, amiből 38 epizód készült el. 1979-ben a MAFILM Híradó és Dokumentum Filmstúdió szerkesztőjeként, a kelet-európai tudósítók közül egyedül, felkerült arra a párizsi repülőgépre, amely Khomeini ajatollahot, Irán legfőbb vallási elöljáróját, a Reza Pahlavi sah uralmát megdöntő iszlám forradalom vezetőjét szállította Teheránba. Ebből az élményből született az utóbb a Magvető Kiadónál megjelent Allah nevében című, több kiadást megért könyve. A hetvenes évektől írásai jelentek meg több hetilapban, folyóiratban, tanított a Strasbourgi Egyetem újságíró-tagozatán, a budapesti Filmfőiskolán és a Pécsi Tudományegyetem kommunikációs tanszékén. 1989-ben a MÚOSZ elnökének választották, 2016-ban az újságíró szövetség tiszteletbeli tagjává avatták.

– TIT –

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3314624502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása