E-könyvolvasók, elsőként az Országos Széchényi Könyvtárban

2010. december 06. 13:09 - nemzetikonyvtar

Ünnepélyes ceremónia keretében tíz darab My Ebook nevű e-könyvolvasót ajándékoz a miskolci székhelyű AC & IP Control Kft. a Nemzeti Könyvtárnak. Az eseményre 2010. december 7-én, kedden 16 órakor az Országos Széchényi Könyvtár Média olvasójában (VII. szint, 722.) kerül sor.

A magyarországi könyvtárakban egyelőre mutatóba is alig akad e-könyvolvasó, amelyet az olvasók kézbe vehetnek és használhatnak. Ez a helyzet azonban most megváltozik, mert keddtől a Nemzeti Könyvtárban 10 darab e-könyvolvasó áll az érdeklődő olvasók rendelkezésére, akik olvasójegyük fejében juthatnak hozzá a készülékekhez. A könyvtár egyelőre szabadon elérhető tartalmakat tölt a gépekre, amelyeket kizárólag az olvasótérben lehet használni. A készülék arra is képes, hogy videótartalmakat vetítsen, így olvasóink hamarosan a könyvtárról és annak szolgáltatásairól is találnak majd rajta anyagokat.
A 10 darab e-könyvolvasót az Országos Széchényi Könyvtár Corvina Alapítványa kapja ajándékba a forgalmazó cégtől, ők cserébe ingyenes tartalmakat kapnak a Magyar Elektronikus Könyvtártól. A cég tehát ingyenes tartalomhoz jut, a könyvtár e-könyvolvasókhoz, olvasóink pedig a kipróbálás élményéhez. A My Ebook kezelése rendkívül egyszerű, rendelkezésre áll a magyar nyelvű kezelési útmutató.

Az Országos Széchényi Könyvtár kihasználja az egyedülálló alkalmat, hogy felmérhesse, vajon mekkora az érdeklődés olvasóink részéről az új lehetőség iránt.
A Könyvtár hisz abban, hogy az e-könyvolvasó az általános vélekedéssel ellentétben modern, olvasóbarát kezdeményezés, amely nem gyengíti, éppen ellenkezőleg, erősíti a könyvtárak pozícióit. A kezdeményezés rávilágít az OSZK nyitottságára és kezdeményezőkészségére is. A könyvtár a jövőben a készülékek nyújtotta kényelem segítségével saját kiadványait, állományának ritka dokumentumait, illetve web- és digitális tartalomszolgáltatásait is szeretné bemutatni olvasóinak. Különlegességeinkről, egyedülálló értékeinkről, akár fotókat is elhelyezhetünk a készülékeken, például a felbecsülhetetlen értékű kódexekről.

A jövő útja természetesen az, hogy az olvasók kaució ellenében hazavihetik az e-könyvolvasókat, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a készülékeken tárolt anyagok másolásvédettek legyenek.

A könyvolvasóban egy lista áll majd látogatóink rendelkezésére, hogy milyen köteteket érhetnek el elektronikus formában is.

Az ekönyvolvasó technikai paraméterei:

MyEbook E7

Kártya bővítőhely: microSD
Videó formátum: WMV, RM, AVI, RMVB, 3GP, FLV, MP4, DAT, VOB, MPG, MPEG, MKV, MOV
Audió formátum MP3, WMA, FLAC, AAC, WAV, OGG
Kép formátum JPEG, BMP, GIF
E-Book olvasó ANSI, UNICODE TXT, PDF, HTML,
FB2, PDB, EPUB, WTXT
Kijelző -7,0" LCD-800x480 felbontás
Áram ellátás beépített Li-Polymer akkumulátor2800 mAH
Audió kimenet 3.5mm earphone Jack
Lejátszási idő -audió, E-book: kb. 9 óra -videó: kb. 4,5 óra
Kapacitás 2 GB
Funkciók -hangszínszabályzó: Normál, Rock, Pop, Classic, Bass, Jazz, User EQ
-MS PlayFX: 3D, Bass, volume equilibria
-ID3 Tag támogatás
-file kezelő
-naptár funkció
Csatoló felület USB2.0
Firmware N/A
Támogatott op. rendszerek WinXP, Win7, WinVista
Garancia 1 év
Tanusítvány CE, FCC, RoHS Szín fekete Súly N/A Méret 200×135×12.5 mm


További információ:
Bóka B. László sajtóreferens
06 205/971-640
Országos Széchenyi Könyvtár

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr422496868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása