A Beatrix-psalterium geneziséhez - podcast

2011. február 23. 12:53 - nemzetikonyvtar

Zsupán Edina, Kézirattárunk munkatársa januári rendezvényünkön legfrissebb kutatási eredményéről számolt be. Online hallgatható előadás.

Az előadás az egyik legpompásabb corvinával, Beatrix királyné psalteriumával foglalkozik, amelyet jelenleg a wolfenbütteli Herzog August Bibliothekban őriznek. A kódexet különlegesen magas színvonalú miniatúradísze mellett perzsa előképeket követő, gazdag kötése teszi rendkívülivé a fennmaradt corvinakincsben. A kéziratot kézbe véve és átlapozva azonnal szembeötlenek olyan jellegzetességek, amelyekre a korábbi kutatás valamilyen okból nem figyelt fel, és amelyek alapján biztonsággal megfogalmazható a feltételezés, hogy a párját ritkító kódex részben vagy egészben a budai műhely munkája. A Psalterium ily módon az 1480 körüli királyi könyvprodukció sokrétűségéről és magas színvonaláról árulkodik.

A tudományos ülésszakon elhangzott előadás az alkalmazás bal szélére kattintva meghallgatható:



A Psalterium rajzolt, nyomtatott címlapja Rómer Flóris gyűjtéséből. Budapest, OSzK, Fol. Hung. 1110/I.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr522683409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása