Júliusban is Múzeumok Éjszakája

2011. június 29. 14:44 - nemzetikonyvtar

Az idei Múzeumok Éjszakája rendezvényen Kézirattárunk „A változatosság gyönyörködtet” című óránként változó bemutatójának akkora volt a sikere, hogy engedve a látogatói kérésnek a könyvtár nyári zárásáig, július 16-ig továbbra is látható a kamarakiállítás a VI. szinten.

A Kincsek a Kézirattárból című kiállítás (históriák, versek, kuriozitások), Babits, József Attila, Weöres, Arany, Bél Mátyás, Szamosközy és más jeles szerzők kéziratai mellett babérlevelek egy 1909-es Fradi-meccsről, Löwy Árpád fa-levelezőlapja, etióp miniatura, titkosírások és egyéb csodák.

Ám ez nem csupán egy egyszerű tárlat, hiszen minden csütörtökön (június 30-án, július 7-én és 14-én) 11 óra 20-tól mindössze egy órán át, két ritkán látható kéziratot is bemutatunk:

június 30-án – egy utoljára 1990-ben bemutatott corvinát és Petőfi eredeti kézírását („Ejh mi a kő! tyúk anyó …”)

Országos Széchényi Könyvtár: Múzeumok Éjszakája
Cyprianus: Opera - A firenzei fehér indafonatos díszítésű kódex Cyprianus (+258) karthágói püspök teológiai műveit tartalmazza.

július 7-én – egy ókori szerelmi történetet tartalmazó mű 1000 körül készült másolatát, amely óriási lapokon, képregény-szerűen mutatja be Apollonius király lányának históriáját; valamint a XIX. század első felének legnagyobb magyar hamisítója, Literáti Nemes Sámuel „műveit”

július 14-én – bemutatjuk Babits Mihály kevésbé ismert arcát a fényképeken: úszik, evez, napozik, libikókázik a beachen és a gheez nyelven íródott liturgikus könyvet, amelyet egy büntetőexpedíció során, 1868-ban, a rablóvezérből lett etióp császár kincstárából zsákmányolt a brit hadsereg, amelyet az expedíció főparancsnoka a szolgálatában álló magyar tisztnek ajándékozott.

Országos Széchényi Könyvtár: Múzeumok Éjszakája
Kézirattár

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr573024707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása