Könyvtárosok frontszolgálatban

2012. február 29. 07:26 - nemzetikonyvtar

az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai és az első világháború

Az első világháború könyvtárunk személyi állományát sem kerülte el. Munkatársaink egyötöde vonult be és teljesített hosszabb-rövidebb ideig szolgálatot a hadseregben, akik közül Dr. Hupka Ödön gyakornok az orosz fronton hősi halált halt.

Az OSZK irattári anyaga és a könyvtár közlönyében, a Magyar Könyvszemlében megjelent éves jelentések alapján sikerült rekonstruálni az érintett dolgozók listáját.

A kutatás eredményét könyvtárunk munkatársa, Szőts Zoltán Oszkár mutatta be az ELTE BTK-n 2012. február 16-18. között megrendezett Politika, társadalom, intézményrendszer című nemzetközi PHD-hallgatói konferencián. A hivatkozásokkal és irodalomjegyzékkel ellátott tanulmány várhatóan megjelenik könyvtárunk egyik kiadványában az év folyamán.
Az előadás hivatkozások nélküli, rövidített változata a Nagy Háború blogon olvasható.
 

Magy. Kir. 10. honvéd gyalogezred hadikiállítása
Magy. Kir. 10. honvéd gyalogezred hadikiállítása - OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtár Grafikai Plakátgyűjtemény - Magyar Digitális Képkönyvtár

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr474220826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása