Nem semmisítette meg a bezúzásra ítélt könyveket a Széchényi Könyvtár 1944-ben

2014. május 21. 13:29 - nemzetikonyvtar

A Magyar Távirati Iroda 1944. április 29-én jelentette, hogy a Budapesti Közlöny másnapi, vasárnapi, április 30-i számában rendelet jelenik meg „a magyar szellemi életnek a zsidó szerzők írói műveitől való megóvása tárgyában"

MTI 1944. április 29.MTI, 1944. április 29.

 

A rendelet alapján a Széchényi Könyvtárnak is 15 napon belül öt példányban el kellett készíteni az állományában található eltiprásra, bezúzásra ítélt szerzők és műveik listáját, majd a listát el kellett juttatni a sajtóügyek magyar királyi kormánybiztosához, Kolosváry-Borcsa Mihályhoz.

A szerzők listáját később bővítették, és ugyanígy jelentették rendeletben.

screen-capture-437.pngA könyvtárban készült lista részlete, mely látható lesz hamarosan nyíló kiállításunkon

A lista elkészült, Fitz József, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója azonban nem szolgáltatott be bezúzásra egyetlen könyvet sem.

Az 1944-es könyvbetiltásokat, a könyvmegsemmisítést, valamint a könyvtár Kézirattára akkori vezetőjének, Halász Gábornak az életművét és tragikus sorsát mutatjuk be legújabb kiállításunkon. 

http://www.oszk.hu/rendezvenyek/veszkorszak-es-az-oszk

A megnyitó előtt, 15 órától konferenciát rendezünk a kiállításon bemutatott események történelmi hátteréről.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1006189851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása