Európa színpadán – Régen és ma

2011. június 04. 09:34 - nemzetikonyvtar

2011. június 5-től 2011. július 1-jéig az Országos Széchényi Könyvtár két kincséből, a Civitates Orbis Terrarum és a Theatrum Orbis Terrarum rövid címeiken emlegetett 16–17. századi nyomtatványokból közlünk városképeket és térképrészleteket. Minden nap egy-egy városról vagy országról készített metszet idézi fel az Unió jelenlegi 27 tagállamának egyikét. A színezett rajzokhoz az adott ország lírájából válogatva – egy-két kivételtől eltekintve – 16–17. századi verseket, versrészleteket illetve népköltéseket társítottunk. Az egyes országok a csatlakozás ideje szerint, azon belül pedig betűrendben következnek egymás után, kivéve Lengyelországot, amelyet 2011. július 1-jén köszöntünk abból az alkalomból, hogy ezen a napon veszi át Magyarországtól az EU-elnökséget.

Az EU-Elnökségtől búcsúzó Magyarország köszönti az Európai Uniót! 

Az OSZK Régi Nyomtatványok Tárában őrzött Civitates Orbis Terrarum című 546 metszetet tartalmazó munka madártávlatból vagy térképként, kézzel színezett rajzokon ábrázolja az akkor ismert világ legjelentősebb településeit – köztük nemcsak európai, hanem ázsiai, afrikai, sőt amerikai városokat is. A Georg Braun esperes és Franz Hohenberg metsző által jegyzett kötetek 1572 és 1617 között jelentek meg. E hat kötetes munka egyik mintájául szolgált Abraham Ortelius műve, az 1570-ben Antwerpenben megjelent Theatrum Orbis Terrarum című korszakos jelentőségű könyv, amely az első modern atlaszként vonult be a kartográfia történetébe.

Országos Széchényi Könyvtár: Európa térképe a XVI. század második feléből
Európa térképe a XVI. század második feléből (Theatrum Orbis Terrarum) 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr922953975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása